Foto: AP/Scanpix
Bostonas maratona spridzināšanas plānotāja nelaiķa Tamerlana Carnajeva sievasmāte tiesā aprakstīja viņu kā cilvēku, kas bijis apsēsts ar islāmu un politiku, un licis viņai lasīt korānu.

Medmāsa Džūdita Rasela, kuras meita Ketrina pārgāja islāmā, kad satika Tamerlanu Carnajevu, tiesā stāstīja, ka neviens no viņas ģimenes nav gājis uz abu kāzām.

Raselu tiesā liecināt uzaicināja Tamerlana jaunākā brāļa, otra spridzināšanas organizētāja Džohara Carnajeva advokāti, kuri cenšas viņu paglābt no nāvessoda.

Tamerlans tika nošauts četras dienas pēc 2013.gada 15.aprīlī pastrādātā terorakta, kad abi čečenu izcelsmes brāļi bēga.

Džohara aizstāvji cenšas pierādīt, ka toreiz 19 gadu vecais jaunietis noziegumu izdarīja sava radikālākā, manipulatīvākā un agresīvākā 26 gadus vecā brāļa ietekmē. Tā viņi cenšas panākt, lai nāvessoda vietā Džoharam, kurš atzīts par vainīgu 30 apsūdzībās, tiktu piespriests mūža ieslodzījums.

Rasela tiesā sacīja, ka viņas meita un Tamerlans nav bijuši saderīgs pāris un skaidroja, ka viņš nav strādājis, bijis iedomīgs un viņam bijusi tikai viena aizraušanās - bokss.

Ketrīna pārgājusi islāmā pēc tam, kad satikusi Tamerlanu naktsklubā. Viņa palikusi stāvoklī, pametusi koledžu un sākusi visu laiku aizklāties un nēsāt sejas aizsegu.

"Ar laiku viņš kļuva arvien reliģiozāks un reliģiozāks," sacīja Rasela. Tamerlans uzaudzējis bārdu un pēc sešu mēnešu prombūtnes Krievijā atgriezies ar vēl garāku bārdu un matiem.

"Viņš vienmēr gribēja runāt par to, cik islāms ir labs," teica Rasela. "Tas kļuva par apsēstību."

Viņš runājis par politiku, amerikāņu ietekmi un "ļaunumu", ko tā nodarījusi musulmaņu valstīm, stāstīja lieciniece.

Drīz pēc meitas piedzimšanas, kad Ketrina bija pārvākusies atpakaļ pie saviem vecākiem, Tamerlans 2012.gadā uz sešiem mēnešiem devies uz Krieviju.

"Es domāju, ka tas bija diezgan egoistiski," teica Rasela, klusi raudot, kad viņa runāja par spriedzi, ko šī laulība izraisījusi viņas un meitas starpā.

Ar laiku viņa pārtraukusi runāt ar Tamerlanu un pēc atgriešanās no Krievijas īsi redzējusi znotu tikai vienu reizi.

Lai arī viņas meitas pārdzīvojumi nav pielīdzināmi tam, ko pārcietuši spridzināšanas upuri, Rasela sacīja, ka Ketrina sākusi atlabt un pēdējo divu gadu laikā atsākusi normālu dzīvi.

Kā ziņots, pie Bostonas maratona finiša līnijas 2013.gada 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

ASV izmeklētāji noskaidroja, ka spridzekļus bija uzstādījuši divi čečenu imigranti - brāļi Carnajevi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!