Foto: AFP/Scanpix
Aizdomās turamo Bostonas spridzinātāju māte Zubeidata Carnajeva atzinusi, ka ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) savulaik sazinājies ar viņu, cenšoties noskaidrot, vai vecākais dēls Tamerlans Carnajevs nav iesaistīts radikālajos grupējumos.

Kā Carnajeva norādīja intervijā britu telekanālam "Channel 4 News", FIB "viņu novēroja, es to zinu tāpēc, ka es ar viņiem runāju. Viņi ieradās mūsu mājās divas vai trīs reizes."

Turklāt kāds Federālā izmeklēšanas biroja aģents Carnajevai piezvanījis un vaicājis: "Vai jūs uzskatāt, ka viņš varētu iesaistīties kādā sava veida organizācijā, piemēram, radikālā organizācijā?"

Brāļu Carnajevu māte arīdzan uzsvēra, ka viņas dēliem neesot nekādas saistības ar 15.aprīļa teroraktiem Bostonā, kur dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet vēl ap 200 tika ievainoti.

"Tas, kas notika, bija šausmīgi," atzina Carnajeva. "Taču es zinu, ka maniem bērniem ar to nav nekādas saistības. Es to zinu. Esmu māte. Es pazīstu savus bērnus."

Savukārt intervijā britu laikrakstam "Daily Telegraph" Carnajeva atklāja, ka kopā ar vīru plāno doties uz ASV, lai tur apbedītu policijas operācijas gaitā nogalināto Tamerlanu.

"Mēs plānojam šonedēļ doties uz Ameriku," sacīja Carnajeva. "Mēs vēlamies Bostonā vai tās apkaimē atrast vietu, kur apbedīt Tamerlanu saskaņā ar musulmaņu tradīcijām."

Carnajeva arī pastāstīja, ka viņas dēls Tamerlans pēdējos gados kļuvis aizvien reliģiozāks, un aicinājis savu māti valkāt galvassegu.

Tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā Tamerlans pirmo reizi nokļuvis 2008.gadā ASV, un FIB aģenti ar viņu pēcāk bija tikušies "vismaz piecas" reizes, pēdējo reizi - pirms pusotra gada, norādīja Zubeidata Carnajeva.

Jau vēstīts, ka aizdomās par Bostonas sprādzienu sarīkošanu turētais Džohars Carnajevs izmeklētājiem sacījis, ka dzinējspēks pagājušās nedēļas teroraktu organizēšanā bijis viņa vecākais brālis Tamerlans un ka aiz šī terorakta nestāv neviena starptautiska teroristu organizācija, pirmdien pavēstīja informācijas avoti ASV valdībā.

Spriežot pēc pirmo Carnajeva pratināšanu rezultātiem, brāļi varētu tikt uzskatīti par džihādistiem, kas radikalizējušies patstāvīgi, sacīja avots.

Brālis gribējis aizsargāt islāmu pret uzbrukumiem, sacījis Džohars Carnajevs.

Informācijas avots uzsvēra, ka šī ir tikai sākotnējā nopratināšana un ka Cernajeva teiktais tiks pārbaudīts.

Kaut arī izmeklētāji pagaidām nav sastapušies ne ar ko tādu, kas norādītu, ka aizdomās turamie būtu saistīti ar citiem līdzzinātājiem, darāmā vēl ir daudz, lai ar pilnu pārliecību varētu teikt, ka neviens cits terorakta sarīkošanā tiešām nav iesaistīts, telekanālam sacīja federālo tiesībsargājošo institūciju amatpersona.

Pirmajā tiesas sēdē, kas notikusi Carnajeva slimnīcas palātā, viņš pamatā sazinājies, mājot ar galvu, tomēr vienreiz viņš sacījis "nē", kad tiesnese Mēriena Baulere Carnajevam prasījusi, vai viņš var atļauties advokātu. Tad tika norīkots sabiedriskais aizstāvis, kas pārstāvēs Carnajevu.

Izmeklētāji arī vaicājuši Cernajevam, vai ir vēl arī citi spridzekļi un spridzekļu slēptuves bez tām, kuras jau atradusi policija, un vai uzbrukumu organizēšanā vēl kāds cits ir iesaistīts, telekanālam sacīja informācijas avots, kuram ir tieša saskare ar izmeklēšanas gaitu.

Izmeklētāji Carnajevu palātā apmeklē ik pēc dažām stundām un ārstu klātbūtnē uzdod jautājumus, sacīja avots.

Likumsargi arī sākuši izmeklēšanu par to, vai Tamerlans Carnajevs nav iesaistīts 2011.gadā Voltemā, Masačūsetsas štatā, notikušā slepkavībā, kurā tika nodurti trīs cilvēki. Viens no upuriem esot bijis Carnajeva vecākā draugs, vēsta tīmekļa izdevums "International Business Times".

Midlseksas apgabala prokuratūra uzskatīja, ka upuri slepkavu vai slepkavas pazinuši, tomēr toreiz neviens netika arestēts, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Tomēr tagad, kad ir atklājies, ka Tamerlans Carnajevs bijis viena nogalinātā - Brendana Mesa - draugs, izmeklētāji cenšas noskaidrot, vai viņam ir bijusi kāda saistība ar slepkavībām.

Britu laikraksts "Daily Mail" vēsta, ka upuriem pārgrieztas rīkles un ka nozieguma vietā bijusi izmētāta marihuāna.

Carnajevs vecākais sacījis trenažieru zāles īpašniekam, kur viņš un Mass sportojuši, ka Mass ir viņa "labākais draugs", vēsta laikraksts "Boston Globe".

Iespējamā Carnajeva saistība ar Voltemas slepkavībām atklājusies, parādoties jaunai informācijai par Bostonas teroraktu aizdomās turamajiem.

Džoharam Carnajevam pirmdien tika izvirzītas federālās apsūdzības par masu iznīcināšanas ieroču lietošanu. Ja apsūdzības tiks pierādītas tiesā, 19 gadus vecajam čečenu imigrantam var tikt piespriests nāvessods.

Carnajevs arī tiek apsūdzēts par noziedzīgu nodomu pielietot masu iznīcināšanas ieročus un ļaunprātīgu īpašuma iznīcināšanu, pielietojot nāvējošus spridzekļus, pavēstīja ASV Tieslietu ministrija.

Kā jau vairākkārt ziņots, ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus - brāļus Džoharu un Tamerlanu Carnajevus. 26 gadus vecais Tamerlans naktī uz piektdienu zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā.

Pie Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet aptuveni 200 tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!