Foto: EPA/LETA
Lielbritānijas naftas kompānija BP piektdien piekrita samaksāt kompensācijas 7,8 miljardu ASV dolāru (4,1 miljarda latu) apmērā par kaitējumu, ko 2010.gadā Meksikas līcī nodarīja naftas izplūde no BP nomātas naftas ieguves platformas, paziņoja kompānija.

Šīs kompensācijas saņems vairāk nekā 100 000 zvejnieku, kuri zaudēja darbu, naftas izplūdes seku likvidētāji, kuriem radās veselības problēmas, un citas privātpersonas. BP nav noteikusi kompensāciju maksimālo apmēru, taču, pēc kompānijas aplēsēm, to kopsumma būs aptuveni 7,8 miljardi dolāru.

Vienošanos, ko BP ir panākusi ar pieprasītājiem, vēl ir jāapstiprina ASV tiesai.
BP vēl ir jāpanāk vienošanās par kompensācijām ar ASV valdību un pašvaldībām un citu Meksikas līča piekrastes valstu valdībām un pašvaldībām.

2010.gada 20.aprīlī uz britu kompānijas BP nomātās naftas ieguves platformas "Deepwater Horizon" Meksikas līcī notika sprādziens un pēc tā Meksikas līcī izplūda nafta. Platforma pēc eksplozijas aizdegās un pēc divām dienām nogrima. Sprādziena brīdī uz platformas atradās 126 strādnieki, no kuriem 115 tika evakuēti, bet 11 gāja bojā.

Pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem BP jūnijā izdevās pārgriezt bojāto izvades cauruli un uzsākt darbu pie tās noslēgšanas, un tikai 15.jūlijā pirmoreiz kopš aprīļa beigām pilnībā tika apturēta naftas izplūšana. BP 4.augustā paziņoja, ka tai izdevies veiksmīgi pabeigt naftas dziļurbuma galīgās slēgšanas procedūru Meksikas līcī.

Naftas izplūde nodarīja milzu ekoloģisko postu Meksikas līča ūdeņiem un piekrastei.
BP agrāk bija pazīstama ar nosaukumu "British Petroleum", taču kopš 2001.gada kompānijas oficiālais nosaukums ir BP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!