Foto: AFP/Scanpix
Norvēģu terorists Anderss Bērings Breiviks, kura sarīkotajos teroraktos pagājušā gada vasarā Norvēģijā gāja bojā 77 cilvēki, uzbrukumu laikā bijis stimulējošu vielu iespaidā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Dienu pēc Breivika aizturēšanas viņa organismā konstatētas efedrīna, kofeīna un aspirīna pēdas, ceturtdien tiesai liecināja Norvēģijas Sabiedrības veselības institūta tiesu psiholoģijas nodaļas vadītājs Jorgs Melands. "Var teikt, ka viņš bija viegli vai mēreni sazāļots," norādīja profesors Melands.

Breiviks apstiprinājis, ka dažas stundas pirms uzbrukuma iedzēris kofeīna, efedrīna un aspirīna maisījumu. Breiviks zāļu maisījumu esot dzēris piecas reizes divu nedēļu laikā, lai organisms pierastu pie šīm vielām. "Es to pagatavoju pats no trīs sastāvdaļām un doza bija par 50 % stiprāka nekā komerciāliem produktiem," atklāja Breiviks. Terorists izmēģinājis dažādas anabolisko steroīdu un zāļu maisījuma devas, lai saprastu, vai organisms to var izturēt.

Viens no efedrīna efektiem ir agresivitātes un noslieces uz vardarbību palielināšanās, norādīja profesors Melands. Papildus iedarbību uz organismu varēja radīt anaboliskie steroīdi, kurus Breiviks lietojis muskuļu masas uzturēšanai, pieļauj eksperts.

Jau vēstīts, ka tiesas prāva pret Breiviku sākta 16. aprīlī. Breiviks ir apsūdzēts par terorakta un apzinātu slepkavību īstenošanu. Maksimālais sods, kas draud par šādām apsūdzībām, ir līdz pat 21 gadu ilgs ieslodzījums, lai gan šo termiņu var pagarināt.

Tiesa noteiks, vai atzīt Breiviku par piesakitāmu. Ja Breiviku atzīs par pieskaitāmu, viņš saņems cietumsodu, bet pretējā gadījumā viņam draud piespiedu ārstēšana psihiatriskajā slimnīcā.

Pērn 22.jūlijā Breiviks sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!