Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) galvaspilsētā Briselē piektdien vardarbīgās protestētāju un policijas sadursmēs izvērtusies Eiropas arodbiedrību konfederācijas (ETUC) organizētā demonstrācija, vēsta raidsabiedrība "Euronews".

Nekārtības sākušās netālu no Eiropas Komisijas un citu ES institūciju ēkām. Oranžās jakās tērptie pret taupības pasākumiem noskaņotie protestētāji apmētāja policiju ar petardēm, bet likumsargi atbildēja ar ūdens lielgabaliem.

Dažas nedēļas pirms maijā gaidāmajām Eiropas parlamenta vēlēšanām protestētāji pieprasīja jaunu politiku cīņai pret bezdarbu un nabadzību. Pagājušajā nedēļā publicētie dati liecina par rekordlielu bezdarbu janvārī – aptuveni 26 miljoni cilvēku ES meklējuši darbu. Augstākie bezdarba rādītāji ir Spānijā un Grieķijā.

"Euronews" ziņo, ka viņu operatoram uzbrukuši protestētāji.

"Protesti sākās tepat pie "Euronews" Briseles biroja. Ar kolēģi operatoru mēs gribējām iziet uz ielas un filmēt. Bet tad protestētāji palika dusmīgi, iestūma operatoru atpakaļ, kur iesita un iespēra viņam vairākas reizes," stāsta "Euronews" reportieris Sandors Ziross.

Vairums vardarbīgo protestētāju esot jauni flāmu vīrieši, kas strādā Antverpenes ostā, norāda raidsabiedrība. Tikmēr lielākā daļa demonstrantu esot miermīlīgi un protestējuši dažas ielas tālāk.

Pēc policijas teiktā, nekārtībās cieta vairāki demonstranti un viens policists.

ETUC mērķis ir panākt investīcijas ES valstu ekonomikas paātrināšanai, lai radītu ilglaicīgu izaugsmi un līdz 11 miljoniem jaunu darbavietu nākamās desmitgades laikā. Arodbiedrības cer, ka pietiekami daudz vēlēšanās iegūtas parlamenta vietas kreisi noskaņotajiem spēkiem nodrošinās šī plāna realizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!