Foto: AFP/Scanpix/LETA
Lielbritānijas kara aviācijas uzlidojumos Irākā un Sīrijā no 2014.gada septembra līdz šā gada janvārim nogalināti vairāk nekā 4000 kaujinieku, pavēstījusi Aizsardzības ministrija.

Kā norāda ministrija, operācijas gaitā pret džihādistu grupējumu "Daesh" uzlidojumos nogalināti vai ievainoti 4315 ienaidnieka kaujinieki. Ministrija atzīst, ka dzīvību zaudējis arī viens civilists, liecina dati, ko izplatījusi sabiedriskā organizācija "Action on Armed Violence" (AOV). 4013 teroristi jeb 93% nogalināti un 302 jeb 7% ievainoti.

Šie dati iegūti, veicot "vislabāko iespējamo analīzi pēc uzlidojumiem" un izmantojot no debesīm uzņemtas fotogrāfijas un video, norāda ministrija.

AOV šos datus ieguvusi, iesniedzot pieprasījumu atbilstoši Likumam par informācijas brīvību. Tiesa gan, AOV uzskata, ka patiesais bojāgājušo civilistu skaits bijis lielāks, ņemot vērā, ka operācijas gaitā vairāk nekā 1000 uzlidojumu veikti Rakas un Mosulas pilsētās.

ASV vadītā koalīcija, kuras sastāvā ir arī Lielbritānija, apstiprinājusi 1190 civilistu nāvi 269 atsevišķos gadījumos, bet vēl 249 civilisti ievainoti. ASV atzinušas, ka dzīvību zaudējis vairāk nekā 1000 civilistu, tomēr arī šis skaitlis ir mazāks par novērotāju aplēsēm.

Kā norāda AOV direktors Aiens Overtons, Lielbritānijas kara aviācijas "apgalvotais par attiecību viens civilistu upuris pret 4015 ienaidniekiem būtu pasaules rekords mūsdienu konfliktā". Ir jādara vairāk, lai uzlabotu datu caurskatāmību, viņš uzsver.

Aizsardzības ministrijas pārstāvis sakariem ar presi norādījis, ka šī gaisa spēku operācija bijusi viscaurskatāmākā vēsturē. Veikta detalizēta katra uzlidojuma analīze, lai pārliecinātos, ka mērķi ir sasniegti, arī attiecībā uz to, vai bojāgājušo vidū ir civilisti. Visas operācijas tikušas īstenotas, ievērojot starptautiskās humanitārās tiesības, un tās bijušas rūpīgi plānotas, lai mazinātu ietekmi uz civilistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!