Lielbritānijas autobraucēji saņems vienreizēju naudas pabalstu, ja izlems pārbūvēt savu auto darbībai ar dabasgāzi vai pāries uz ekoloģiski tīrajiem elektroauto.
Šī kampaņa ir daļa no 69 miljonus mārciņu (61 miljonu latu) vērtas Lielbritānijas valdības programmas, lai samazinātu kaitīgos izmešus un palēninātu globālās sasilšanas procesu pasaulē.

Autobraucēji, kas nolems pārbūvēt savus auto braukšanai ar sašķidrināto gāzi, varēs saņemt līdz 75% no pārbūvei iztērētās summas. Lielbritānijā šāda pārbūve maksā no 1500 līdz 2500 mārciņām (no 1300 līdz 2200 latiem). Savukārt autobraucēji, kuri iegādāsies ekonomiskos un videi draudzīgos elektroautomobiļus vai tā sauktos hibrīdautomobiļus "Honda Insight" vai "Toyota Prius", saņems 1000 mārciņu (890 latu) lielu atlaidi. Pašlaik šīs mašīnas Lielbritānijas tirgū maksā ap 16 000 mārciņu (ap 14 000 latu).

Lai sekmētu pāreju uz ekoloģiski tīrākiem privātiem auto, valdība līdz 2004. gadam plāno iztērēt ap 30 miljonu mārciņu (26 miljoni latu), aptuveni tikpat naudas izdos, lai uz videi draudzīgāku degvielu pārietu pilsētas autobusi un taksometri, bet 9 miljonus mārciņu (8 miljonus latu) iztērēs pavisam jaunu alternatīvo degvielas veidu, piemēram, ūdeņraža dzinēju pētniecībai.

"Šie pasākumi apliecina valdības apņēmību samazināt transporta līdzekļu kaitīgo ietekmi uz gaisa kvalitāti un klimata izmaiņām, popularizējot pieejamākos alternatīvās degvielas un jauno tehnoloģiju veidus. Arī autobraucēji paši šeit var dot lielu ieguldījumu," sacījis vicepremjers. Viņš uzsvēris, ka pāreja uz jauniem degvielas veidiem ne tikai sekmē vides aizsardzību, bet arī ietaupa autobraucēju līdzekļus laikā, kad tradicionālā degviela paliek arvien dārgāka.

ANO vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām dalībvalstu konferences sestajā sesijā Lielbritānija paziņoja, ka turpmāk divkāršos valdības līdzekļus jaunu ekonomiskāku un dabai draudzīgāku transporta līdzekļu izstrādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!