Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Arvien vairāk Krievijas "sistēmas" pārstāvju kritizē Aizsardzības ministrijas vadību par valsts militārajām neveiksmēm kaujas laukā Ukrainā, jaunākajā apskatā par situāciju Ukrainas frontē secina Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Ministrija sestdien publicētajā apskatā Krievijas Aizsardzības ministrijas kritizētāju vidē minējusi Čečenijas vadītāju Ramzanu Kadirovu, privāto algotņu kompānijas "Vagner" īpašnieku Jevgeņiju Prigožinu, kā arī Krievijas valsts televīzijas kanālu raidījumu vadītājus, popzvaigznes un "arvien aktīvāko ultrancionālistisko militāro emuāru autoru kopienu".

"Kadirovs un Prigožins šķietami tiek uztverti kā neformālie "kara atbalstītāju" bloka līderi, kuru kritika ir balstīta argumentos par lielāku valsts apņēmību un vēlmi saasināt situāciju. Iespējams, ka abi ir ieguvuši zināmu uzticību saistībā gan ar čečenu, gan "Vagner" kaujas vienību izvietošanu" Ukrainas karalaukā, secinājuši britu izlūki.

Vienlaikus apskatā piebilsts, ka kritika joprojām galvenokārt tiek vērsta pret augstāko militāro vadību, nevis politiskajiem līderiem, tomēr tā parāda tendenci, kad publiski tiek pausti iebildumi pret Krievijas valdošo eliti, kas tiek vismaz daļēji paciesti un domājams būs grūti novēršami.

Arī ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi jaunākajā ziņojumā uzmanību pievērsuši tam, ka Kadirovs un Prigožins mēģina gūt kaut nebūtiskus panākumus kaujās Donbasā, lai saglabātu savu popularitāti un reputāciju Krievijas informācijas telpā.

Neskatoties uz zaudējumiem frontē, Putins, kā uzskata ISW, joprojām domā, ka spēj kontrolēt situāciju. Viņš nesen nomainīja Austrumu militārā apgabala komandieri, bet Kadirovs un Prigožins veido Putinam bīstamu aliansi, malā novirzot arī aizsardzības ministru Sergeju Šoigu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!