Lielbritānijas Lordu palātai jāsniedz savs spriedums būtiskā prāvā par to, vai transseksuāļu laulības ir tiesiski atzīstamas. Trīs "likuma lordi" devuši atļauju 54 gadus vecajai Elizabetei Belindžerei un viņas vīram Maiklam iesniegt apelāciju Lordu palātā - augstākajā tiesu instancē Lielbritānijā.
Pērnā gada jūlijā Apelāciju tiesa vadošās britu tiesneses, lēdijas Elizabetes Batleres-Šlosas vadībā atteica dot "juridisku svētību" transseksuāļu laulībām.

Uzskata, ka Lielbritānijā pašlaik ir 1300 līdz 2000 par sievietēm kļuvušo vīriešu un ap 250 līdz 400 par vīriešiem kļuvušo sieviešu.

Spriedumā, kas tagad tiks pārsūdzēts Lordu palātā, tiesnese Batlere-Šlosa paziņoja, ka lietā ir divi jautājumi. Pirmkārt, kāds ir Belindžeres tiesiskais statuss un, otrkārt, kurā brīdī pēc dzimuma maiņas operācijas likums cilvēku uzskata par pretējā dzimuma pārstāvi. Tiesnese uzskatīja, ka Belindžere likuma skatījumā nav atzīstama par sievieti un parlamentam jāizlemj otrais jautājums.

Elizabete Belindžere ir pārcietusi pilnīgu dzimuma maiņas operāciju, taču agrāk bija precēta ar sievieti. Ar Maiklu Blindžeru viņa apprecējās 1981.gadā, kad viņa pārcieta dzimuma maiņas operācijas pēdējā stadijas.

Kad viņa vēl bija vīrietis, iepriekšējā laulībā piedzima bērns.

Tomēr kopš 1971.gada viņa dzīvoja kā sieviete un 1980.gadā iepazinās ar pašreizējo vīru, kad vēl nebija veikta pēdējā operācija vīriešu dzimumorgānu izoperēšanai.

Līdz šim tiesas ir pieņēmušas spriedumus, ka operācijas nemaina faktu, ka likuma priekšā Belindžere joprojām ir vīrietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!