Bukareste un Vašingtona vienojušās par ASV bāzu izvietošanu Rumānijas Melnās jūras piekrastē, ceturtdien paziņoja Rumānijas prezidents Trajans Basesku.
ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa nākamajā mēnesī varētu apmeklēt Rumāniju, lai parakstītu attiecīgu līgumu, intervijā televīzijas kanālam "Euronews" pavēstīja Basesku. Intervijas transkripts ir publicēts prezidenta oficiālajā interneta mājaslapā.

"Mēs pabeidzām sarunas par ASV militārajiem objektiem Melnās jūras piekrastē un iespējams arī citviet Rumānijā," atzina Basesku. "Kondolīza raisa, iespējams, ieradīsies vizītē Bukarestē kaut kad decembra sākumā, lai parakstītu divpusējo līgumu par Pentagona militārajiem objektiem Rumānijā."

Vienlaikus prezidents nenosauca konkrētas bāzu atrašanās vietas.

Pagājušajā mēnesī Basesku norādīja, ka iespējama ASV bāzu izvietošana Babadagā netālu no Donavas deltas, Konstancā Melnās jūras piekrastē un Fatesi, kas atrodas 200 kilometrus uz austrumiem no Bukarestes.

Vašingtona plāno nākamo desmit gadu laikā no Eiropas un Āzijas pārdislocēt aptuveni 70 000 karavīru, vienlaikus pārvietojot Eiropā izvietoto kontingentu vairāk uz Austrumiem. Paredzēts slēgt lielās aukstā kara perioda bāzes, pārorientējoties uz nelielām, ātri pārvietojamām karaspēka novietnēm, kas atrodas tuvāk pasaules karstajiem punktiem, piemēram Tuvajiem Austrumiem.

Rumānija ASV bāzu izvietošanu uzskata par būtisku faktoru ārvalstu investīciju piesaistīšanai.

Kopš 2004.gada Rumānija ir NATO dalībvalsts, bet 2007.gadā tā cer pievienoties arī Eiropas Savienībai (ES).

Arī kaimiņos esošā Bulgārija piedāvājusi savus lidlaukus un militārās bāzes ASV Eiropas spēku izvietošanai.

Iepriekš ASV izmantoja Rumānijā Kogalničanas gaisa spēku bāzi, lai karadarbības sākuma stadijā 2003.gada pavasarī Irākā nogādātu 7000 karavīru un attiecīgo bruņojumu. Šajā bāzē uz laiku tika izvietoti 3500 ASV militārpersonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!