16.decembrī Eiropas Parlaments nobalsoja par rezolūciju, kurā teikts, ka Bulgārija praktiski ir gatava pievienoties ES 2007.gada 1.janvārī. Šī valsts pilda visus Kopenhāgenas kritērijus, tā ir veikusi nepieciešamās adminitratīvās un tiesu sistēmas reformas, Bulgārijā ir darbotiesspējīga tirgus ekonomika un tā pievērš lielu uzmanību ar mazākumtautībām saistītu jautājumu risināšanai. Tādējādi komitejas deputāti iesaka drīzumā, bet ieteicams jau 2005. gada pavasarī, ar Bulgāriju parakstīt līgumu par tās dalību ES. Viņi uzskata, ka Bulgārijas pievienošanās kalendārs nebūtu jāsaista ar citu kandidātvalsti. Lai pievienošanās ES līgums varētu stāties spēkā, to vispirms jaapstiprina Eiropas Parlamentā, "Delfi" informēja parlamenta preses pārstāve Žaneta Vegnere.
Ziņojumu par Bulgārijas progresu ceļā uz dalību ES izstrādāja Geoffrey VAN ORDEN (PPE/DE, UK), un EP to pieņēma ar 527 balsīm par, 19 - pret un divdesmit vienam deputātam atturoties. Parlamenta apstiprinātajā dokumentā ir arī vairāki kritiski punkti.

Tā, piemēram, deputāti pieprasa, lai Bulgārija pastiprināti pievērstos organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanai, kā arī novērstu atsevišķus indivīda pamattiesību pārkāpumus. Runājot par cilvēkiem, kas cietuši sliktas un pat vardarbīgas apiešanās, deputāti ierosina izveidot datu bāzi, kas uzskaitītu visas vardarbībai pakļautās, kā arī bez vēsts pazudušās personas. Tāpat Bulgārijai jāpaātrina romu mazākumtautības integrācija, nodrošinot viņiem pieeju izglītībai, veselības aprūpei un darba tirgum.

Vienlaicīgi nedrīkst aizmirst, ka daļa atbildības par to, lai integrācijas process noritētu veiksmīgi, gulstas arī uz pašu romu pleciem. Parlaments atzīmē, ka, neskatoties uz valsts ekonomiskajiem panākumiem, daudzu bulgāru personīgā ekonomiskā situācija neuzlabojas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!