Foto: EPA/LETA
Bulgārijas Konstitucionālā tiesa otrdien noraidījusi prasību anulēt parlamenta vēlēšanu rezultātus, kuru bija iesniegusi labēji centriskā partija GERB.

GERB, kas atradās pie varas līdz februārim, kad tās līderis Boiko Borisovs atkāpās no premjera amata, reaģējot uz masu protestiem, 12.maijā notikušajās pirmstermiņa vēlēšanās ieguva visvairāk balsu, taču nespēja izveidot koalīciju, kurai parlamentā būtu pietiekams atbalsts.

Tādējādi pie varas nāca sociālistu vadītā mazākuma koalīcija premjerministra Plamena Orešarska vadībā, kurā iekļauta arī etnisko turku partija "Kustība par tiesībām un brīvībām" (MRF) un kurai parlamentā atbalstu sniedz galēji labējā partija "Ataka".

"Konstitucionālā tiesa šodien noraidīja 96 likumdevēju prasību pasludināt 12.maija vēlēšanas par pilnīgi nelikumīgām," teikts tiesas spriedumā.

Šī bija pirmā reize Bulgārijas vēsturē, kad kāda partija pieprasa pilnīgu vēlēšanu rezultātu anulēšanu.

GERB prasība bija balstīta uz faktu, ka dienu pirms vēlēšanām kādā tipogrāfijā, kas saistīta ar partiju, tika atklāti 350 000 nereģistrētu biļetenu.

Sociālisti apsūdzēja GERB plānos viltot vēlēšanu rezultātus, un Borisovs apgalvo, ka tieši tāpēc GERB vēlēšanās nav guvusi pilnīgu uzvaru, zaudējot aptuveni sešus procentpunktus no iespējamā balsu skaita.

Taču tiesa atzina, ka pārkāpumi neesot bijuši tik smagi, lai ietekmētu vēlēšanu iznākumu.

Konstitucionālā tiesa vēl nav izskatījusi divas citas prasības par daļēju vēlēšanu rezultātu anulēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!