Foto: AFP/Scanpix

Francijas un Vācijas vēstnieki Bulgārijā kopīgā paziņojumā pirmdien mudināja valsts līderus saraut saites ar oligarhiem.

"Piederība Eiropas Savienībai (ES) ir civilizēta izvēle. Oligarhijas modelim tajā nav vietas - nedz Bulgārijā, nedz citur," paziņojumā norādīja Francijas vēstnieks Filips Otjērs un Vācijas vēstnieks Matiass Hepfners.

Labi pārvaldīta Bulgārija ir ne tikai pašu bulgāru, bet visas ES interesēs, uzsvēra vēstnieki, īpaši jau ņemot vērā, ka Francija un Vācija veic lielākos ieguldījumus Bulgārijas ES finansējumā.

Tostarp Bulgārijā jau 24 dienu pēc kārtas turpinās valdības pretinieku masu protesti. Katru vakaru Sofijas ielās pulcējas demonstrantu tūkstoši, kas pieprasa sociālistu atbalstītās valdības atkāpšanos.

Bulgārijas sabiedrība "acīmredzami ir satraukta par privātu interešu iespiešanos valsts jomā", norādīja vēstnieki.

Viņi arī uzsvēra, ka "valsts amatiem ir jāizvirza nevainojamas reputācijas cilvēki", īpaši jau vadošajiem amatiem korupcijas apkarošanas, drošības, tirdzniecības un enerģētikas jomās.

"Necaurskatāma iecelšana amatos šajās jomās var tikai nākt par labu korupcijai un organizētajai noziedzībai," norādīja vēstnieki.
Gadījumi, kad ārvalstu vēstnieki izsakās par Bulgārijas iekšpolitisko situāciju, ir ārkārtīgi reti.

Bulgārijai, kas 2007.gadā pievienojās ES, ir noteikts īpašs Briseles uzraudzības mehānisms, ņemot vērā tās gausās tieslietu sistēmas reformas, sliktos rezultātus organizētās noziedzības apkarošanas jomā, kā arī nespēju izskaust korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!