Foto: AFP/Scanpix

Terorists pašnāvnieks, kurš pagājušo trešdien Bulgārijas pilsētas Burgasas lidostā uzspridzināja autobusu ar izraēliešu tūristiem, varēja būt ieradies no Šengenas zonas un viņam bija līdzzinātāji, otrdien paziņoja Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs.

"Var izrādīties, ka viņš ieradies no kādas Šengenas līguma dalībvalsts. Mēs šo izmeklēšanas pavedienu pašlaik pārbaudām kopā ar vairākiem citiem Eiropas Savienības (ES) [valstu] partnerdienestiem," sacīja Borisovs.

Premjers atzina, ka terorists un viņa līdzzinātāji bija "ļoti pieredzējuši". "Kā mums zināms, viņi ieradās mēnesi iepriekš. Viņi vairākkārt mainīja nomātās automašīnas. Viņi uzturējās dažādās pilsētās, lai viņus neredzētu kopā - nevienā nofilmētajā materiālā neparādās vairāk kā viens cilvēks no tiem, kurus mēs meklējam," teica Borisovs.

"Tie ir ļoti pieredzējuši cilvēki, kas ievēroja absolūtu slepenību," premjers piebilda pēc sarunām Sofijā ar ASV prezidenta Baraka Obamas palīgu iekšējās drošības un pretterorisma jautājumos Džonu Brenanu.

Borisovs arī sacīja, ka izmeklētājiem nav izdevies atrast sprādzienā bojāgājušā terorista pirkstu nospiedumiem vai DNS paraugiem atbilstošu personu datubāzēs visā pasaulē.

"Mēs kategoriski nezinām viņa identitāti," sacīja premjers, tomēr piebilstot: "Mēs zinām, kad viņš ieradās, ar kādu avioreisu un no kurienes."

Bulgārija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, bet atrodas ārpus Šengenas zonas, starp kuras dalībvalstīm ir atcelta robežkontrole.

Sprādzienā pie autobusa ar Izraēlas tūristiem Melnās jūras piekrastēs pilsētas Burgasas lidostā gāja bojā pieci Izraēlas pilsoņi un autobusa šoferis - Bulgārijas pilsonis, kā arī spridzinātājs, kura identitāte vēl nav noskaidrota. Tika ievainoti vairāk nekā 30 cilvēku, no kuriem trīs nopietni cietuši.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ir paziņojis, ka teroraktu esot sarīkojis Libānas islāmistu grupējums " Hezbollah" ar Irānas atbalstu. Izraēla paziņoja, ka šis terorakts atbilst šablonam, pēc kāda rīkoti terorakti vai to mēģinājumi pret izraēliešiem arī Taizemē, Indijā, Gruzijā, Kenijā un Kiprā.

Irāna noliedz, ka būtu iesaistīta sprādziena sarīkošanā Bulgārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!