Kopš otrdienas terora aktiem Ņujorkā un Vašingtonā ļoti krasi audzis amerikāņu atbalsts prezidenta Džordža Buša darbībai - šobrīd to kopumā atzinīgi vērtē gandrīz deviņi no desmit amerikāņiem, liecina piektdien publicētā "ABC News" un "Washington Post" aptauja.
Septiņi no katriem desmit amerikāņiem atbalsta iespējamo militāro triecienu pret "grupējumiem vai valstīm, kas atbildīgas par uzbrukumiem", pat tad, ja tas nozīmētu ilgu karu ar smagiem upuriem amerikāņu pusē.

86 procenti respondentu sacījuši, ka uzskata par pieņemamu to, kā Bušs šobrīd pilda savus pienākumus prezidenta amatā - 63 procenti apliecinājuši Bušam "stingru atbalstu", bet 23 procenti vērtējuši viņa darbu kā pieņemamu. 12 procenti Buša pašreizējo darbību vērtē negatīvi, bet diviem procentiem nav noteikta viedokļa.

Tas ir augstākais prezidenta darba vērtējums kopš Persijas līča kara, kad amatā atradās pašreizējā prezidenta tēvs. Svētdien, divas dienas pirms triecieniem, Buša darbību vērtēja kā pieņemamu 55 procenti, bet 41 procents to noraidīja.

93 procenti respondentu izteikušies, ka atbalsta militāru atbildi gadījumā, ja Amerikas Savienotās Valstis noskaidrotu "grupējumus vai valstis, kas ir atbildīgas par uzbrukumiem".

Uz jautājumu, vai viņi atbalstītu militāru akciju, ja tā izraisītu ilgstošu karu, kas varētu prasīt lielu skaitu upuru vai ievainoto ASV karaspēkā, 69 procenti atbildējuši apstiprinoši, 26 procenti - noliedzoši, bet 5 procenti sacījuši, ka viņiem nav noteikta viedokļa.

Jautāti, vai viņuprāt Savienotās Valstis izšķirsies par karu, 66 procenti atbildējuši ar "jā", 30 procenti ar "nē" un 4 procentiem nav bijis noteikta viedokļa.

Ceturtdien veiktajā aptaujā intervēti 609 pieaugušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!