ASV prezidents Džordžs Bušs sestdien paziņoja, ka bijušais Irākas vicepremjers Tariks Azizs nesadarbojas ar ASV amatpersonām, kuru gūstā viņš atrodas, un pauda pārliecību, ka Irākā tiks atrasti masu iznīcināšanas ieroči.
"Tariks Azizs joprojām nezina, kā pastāstīt patiesību," preses konferencē savā rančo Krofordā Teksasas štatā paziņoja Bušs. "Viņš nezināja, kā pateikt patiesību, kad atradās savā amatā. Viņš nezina, kā pateikt patiesību, kad viņš ir sagūstīts."

Bijušais Irākas vicepremjers pirms divām nedēļām brīvprātīgi padevās ASV spēkiem. 1936.gadā dzimušais Tariks Azizs tika uzskatīts par otro svarīgāko personu Sadama Huseina režīmā. Viņš bija ārlietu ministrs, kad 1990.gada augustā Irāka okupēja Kuveitu un kad ASV vadītās koalīcijas spēki 1991.gadā padzina irākiešus no šīs valsts. ASV amatpersonas cer, ka viņš varētu sniegt ziņas par Sadama Huseina un viņa dēlu likteni, kā arī palīdzēt atrast masu iznīcināšanas ieročus Irākā.

Bušs atkārtoti pauda pārliecību, ka šādi ieroči tiks atrasti Irākā, sakot, ka tas ir tikai laika jautājums.

ASV prezidents norādīja uz grūtībām, kas ir saistītas ar ieroču meklēšanu, sakot, ka Sadams Huseins vairāk nekā desmit gadus slēpa savu arsenālu no ANO ieroču inspektoriem.

"Irāka ir Kalifornijas štata lielumā," viņš sacīja. "Tai ir tuneļi, alas, visa veida kompleksi."

Bušs piebilda, ka ASV un tās sabiedrotie, tādi kā Lielbritānija un Austrālija, tikai arvien vairāk un vairāk uzzinās par Sadama Huseina režīmu, laikam paejot un vairāk bijušajām amatpersonām sniedzot informāciju.

Atsaucoties uz kāršu komplektu ar visvairāk meklētajām Irākas amatpersonām, Bušs sacīja: "Tie varētu nebūt dūži, kungi, dāmas un kalpi, kas runā. Tie varētu būt tie, kas pienes ūdeni dūžiem, kungiem, dāmām un kalpiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!