ASV prezidents Džordžs Bušs otrdien paziņoja, ka Irākai ir nepieciešams "pilnībā atbruņoties", lai izvairītos no kara. Vienlaikus viņš pauda cerību, ka ANO apstiprinās jauno rezolūciju, kas var tikt izmantota kara uzsākšanai, taču sacīja, ka šāda rezolūcija nav nepieciešama.
Uz jautājumu, kas ir nepieciešams kara novēršanai, Bušs žurnālistiem paziņoja, ka ir nepieciešama pilnīga atbruņošanās. "Sadams Huseins nav atbruņojies," sacīja Bušs. "Tagad ir pienācis laiks viņam pilnībā atbruņoties."

Viņš pauda cerību, ka ANO Drošības padome apstiprinās ASV, Lielbritānijas un Spānijas iesniegto rezolūciju. Taču viņš sacīja: "Es neuzskatu, ka mums ir vajadzīga otrā rezolūcija."

Savukārt, ANO galvenais ieroču inspektors Hanss Blikss paziņojis, ka, pastāvot kara draudiem, Irākas valdība nesen ir izrādījusi dažus "pozitīvus" signālus sadarbībā ar ANO ieroču inspektoriem. ANO galvenajā mītnē Ņujorkā Blikss paziņoja, ka dažās pēdējās dienās no Bagdādes ir saņēmis vairākas vēstules. Viņš sacīja, ka dažas vēstules parāda būtisku vēlēšanos sadarboties, taču atteicās atklāt to saturu.

"Ir vēl viena vēstule, kurā mums tiek teikts, ka viņi ir atraduši dažus ar roku rakstītus dokumentus, kas attiecas uz likumu par atbrīvošanos no aizliegtajiem priekšmetiem 1991.gadā," sacīja Blikss. "Tagad tam visam ir jāseko, taču tie visi ir jauni elementi."

"Ir daži elementi, kas ir pozitīvi un kuri būs jāizpēta tālāk," viņš teica pirms ieroču ekspertu tikšanās, kuri konsultē ANO Novērošanas, novērtēšanas un inspekciju komisiju (UNMOVIC).

Inspektori pieprasa, lai Irāka sniegtu liecības, kas pierādītu tās apgalvojumus, ka visi tās masu iznīcināšanas ieroči ir iznīcināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!