ASV prezidents Džordžs Bušs trešdien telefonsarunā ar Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu paudis gatavību detalizēti apspriest Vašingtonas plānus izvietot Eiropā pretraķešu aizsardzības sistēmu, ziņo Kremļa amatpersonas.
"Putins izklāstīja Krievijas satraukuma iemeslus saistībā ar ASV plānu izveidot pretraķešu aizsardzības bāzes Centrāleiropā," teikts Kremļa izplatītajā paziņojumā. "Šajā sakarā ASV prezidenta izteiktā gatavība uz šī jautājuma detalizētu apspriešanu ar Krievijas pusi un sadarbību kopīgās drošības interesēs tika uzņemta ar apmierinājumu."

Kā jau ziņots, Čehijas valdība trešdien oficiāli vienojās sākt sarunas ar ASV par pretrunīgi vērtētā pretraķešu aizsardzības vairoga izvietošanu valsts teritorijā.

ASV iepriekš lūdza atļauju izvietot netālu no Prāgas radaru staciju un uzstādīt Polijā pārtvērējraķetes, tādējādi īstenojot savu aizsardzības plānu pret ballistiskajiem šāviņiem, ko varētu izšaut kāda no "agresīvajām valstīm", kā Irāna vai Ziemeļkoreja.

Daļa vairoga elementu jau ir savās vietās ASV, Lielbritānijā un Grenlandē. Plānots, ka sistēmai jāsāk pilnībā darboties 2011.-2012.gadā.

Vairākas Eiropas valstis paudušas bažas par Vašingtonas plāniem izvietot pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus Eiropā un norādījušas, ka tas var izraisīt domstarpības un jaunu bruņošanās sacensību kontinentā.

Īpaši neapmierināta par Vašingtonas plāniem ir Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!