ASV prezidents Džordžs Bušs un Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs ceturtdien kopīgas preses konferences laikā atzina Irākas kara laikā pieļautās kļūdas, kas bija līdz šim visatklātākā abu līderu publiskā uzstāšanās par šo tēmu.
Taču 50 minūtes ilgajā preses konferencē Baltajā namā abi līderi uzstāja, ka viņu vadīto valstu karaspēkam arī turpmāk jāpaliek Irākā, aicinot starptautisko sabiedrību atbalstīt jauno Bagdādes valdību.

Bušs atzina, ka viņam vislielākās raizes Irākas kara laikā sagādājis skandāls, ko izraisīja nepiemērotā apiešanās ar ieslodzītajiem Abu Graibas cietumā.

Savukārt Blērs atzina, ka kļūdaini īstenota tā sauktā debaatifikācijas politika, tas ir, Irākas valsts aparāta attīrīšana no Sadama Huseina partijas "Baath" locekļiem.

Šoreiz nebija vērojama ierastā bravūra, kas raksturoja preses konferences pēc abu līderu regulārajām sarunām pēdējo trīs gadu laikā.

"Nav apšaubāms, tas, ka šeit Amerikā Irākas karš radīja apjukumu," teica Bušs. "Tas ir, kad jūs ieslēdzat televizoru un dienu no dienas redzat mirstam nevainīgus cilvēkus, tas ietekmē mūsu valsts mentalitāti."

"Ne viss kopš atbrīvošanas noticis tā, kā mēs gribējām vai cerējām. Mēs esam mācījušies no mūsu kļūdām, pārskatījuši savas metodes un esam veidojuši mūsu panākumus," teica ASV prezidents.

Viņš pauda arī nožēlu par reizēm pieļautajiem asajiem izteikumiem, runājot par nepieciešamību vērsties pret irākiešu nemierniekiem.

"Esmu guvis dažu mācību par nepieciešamību izteikt savas domas varbūt nedaudz izsmalcinātākā veidā," atzina Bušs.

Gan Bušš, gan Blērs pēdējā gada laikā pieredzējuši savas popularitātes kritumu, ko lielā mērā ietekmējis tieši Irākas karš, taču abi uzsvēra, kas 2003.gada martā dotā pavēle sākt iebrukumu bijusi pareiza.

"Lēmums gāzt Sadamu Huseinu bija strīdīgs. Mēs neatradām masu iznīcināšanas ieročus, par kuru esamību mēs visi bijām pārliecināti, un tas radīja jautājumus, vai upuri Irākā bija tā vērti," teica Bušs. "Neskatoties uz šķēršļiem un kļūdām, esmu stingri pārliecināts, mēs darījām un darām pareizi."

ASV prezidents atkārtoti atteicās noteikt termiņus Irākā esošo 135 000 ASV karavīru izvešanai, uzsverot, ka tur tiks paturēts tik liels kontingents, cik būs "nepieciešams uzvarai".

Bušs norādīja, ka pasaule nedrīkst Irāku pamest.

"Neizdariet par to kļūdainu slēdzienu. Tas, ko jūs redzat Irākā, var notikt visā pasaulē, ja mēs neturēsimies un nesasniegsim mērķi," teica prezidents.

Savukārt Blērs pauda optimismu pēc savas pirmdienas vizītes Bagdādē, kur viņš tikās ar jauno Irākas premjerministru Nuru al Maliki.

Viņš pauda pārliecību, ka irākiešu spēki līdz 2007.gada beigām gandrīz pilnībā spēs pārņemt savā kontrolē drošības uzturēšanu valstī, piebilstot, ka Irākas valdība vēlas, lai ārvalstu kontingents paliktu valstī līdz brīdim, kamēr irākiešu spēki nebūs sagatavoti.

Arī Blērs atzina pieļautās kļūdas, taču uzsvēra, ka nav pamata nožēlai.

"Domāju, ka ir viegli atskatīties uz mūsu pieļautajām kļūdām. Taču galvenais iemesls tam, kāpēc Irākā ir grūta [situācija], ir mūsu pretinieku apņemšanās mūs sakaut. Un es nedomāju, ka mums vajadzētu būt pārsteigtiem par to," teica premjerministrs. "Es saprotu, ka lēmums par Sadama Huseina gāšanu dziļi sašķēla starptautisko sabiedrību, taču nav jēgas šos argumentus atkārtot atkal un atkal."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!