ASV prezidents Džordžs Bušs ir ieradies Vācijā savas Eiropas turnejas laikā, kas paredzēta transatlantijas attiecību nogludināšanai, ziņo ārvalstu masu mediji.
Prezidents ir ieplānojis tikties ar Vācijas līderi Gerhardu Šrēderu, lai apspriestu nesaskaņas Irākas jautājumā, kā arī Vācijas izteikto priekšlikumu par NATO pārveidi.

Šrēders jau no iebrukuma sākuma ir izteicis kritiku par ASV veiktajām darbībām Irākā, un tiek paredzēts, ka tikšanās laikā viņš uzsvērs Vācijas atbalstu ASV vadītajām miera uzturēšanas operācijām Afganistānā.

Otrdien Bušs saņēma Eiropas atbalstu savam plānam stabilizēt Irāku, raksta BBC.

Tikšanās laikā Briselē NATO dalībvalstis solīja savu atbalstu Irākas drošības spēku apmācībā, savukārt ES ir izteikusi priekšlikumu rīkot konferenci, lai koordinētu atbalstu Irākas jaunajai valdībai.

Dažas NATO dalībvalstis Irākas karavīru apmācībā piedalīsies ļoti maz, piemēram, Francija plāno sūtīt uz Irāku vienu karavīru, taču arī šāds lēmums tiek uztverts kā simbolisks atbalsts.

NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Šefers sanāksmes laikā teica: “Protams, ir jautājumi, kuros mūsu viedokļi atšķiras. Taču ir daudz vairāk jautājumu, par kuriem esam vienisprātis, un tas ir pats galvenais.”

Vācijas kanclers trešdien tiksies ar ASV prezidentu un pārrunās ASV un Vācijas savstarpējās attiecības, kas pasliktinājušās Irākas kara dēļ.

Pirms kara sākuma Vācijas amatpersonas salīdzināja Bušu ar Hitleru, savukārt ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds nodēvēja vāciešus par “vecās Eiropas” daļu. Korespondenti apgalvo, ka tolaik šāda tikšanās nebūtu iespējama pārāk lielās uzskatu nesakritības dēļ.

Attiecības pasliktinājās arī pēc Šrēdera atkārtotas ievēlēšanas 2002.gadā, jo daļa Vašingtonas amatpersonu uzskata, ka viņš panāca tik lielu vēlētāju atbalstu, kritizējot ASV rīcību.

Šrēdera oficiālajā paziņojumā teikts, ka viņš liek lielas cerības uz Vācijas un ASV sadarbību “cīņā pret terorismu, masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanu, nabadzību un dažādām epidēmijām, piemēram, AIDS.”

Šrēders plāno arī runāt par nepieciešamību iesaistīt sarunās Irānu, lai mudinātu to pārtraukt kodolprogrammu, nevis draudēt ar fiziska spēka pielietošanu, kā to nesen darīja ASV.

ASV amatpersonas ir saņēmušas arī pamudinājumus no Vācijas un Francijas atcelt ieroču embargo Ķīnai.

Pēc tikšanās ar Vācijas augstākajām amatpersonām, Bušs dosies un ASV spēku bāzi Vīsbādenē, lai uzrunātu karavīrus un uzlabotu viņu noskaņojumu.

Ceturtdien Bušs dosies uz Slovākiju, kur viņš tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!