Pret jebkuru “imperiālistu” uzbrukumu Kubai vai Venecuēlai vērsīsies abas valstis, piektdien paziņoja populistiskais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, acīmredzami dodot mājienu Vašingtonas virzienā.
Čavess regulāri vēršas pret ASV, kā pret naidīgu “imperiālistisku” varu, kura, viņaprāt, gatavojas iebrukt Venecuēlā, lai sagrābtu valsts bagātās naftas atradnes un nogalinātu Karakasas līderi.

“Kubiešu un venecuēliešu tautas un revolūcijas ir viens un tas pats,” paziņoja Čevess, pasniedzot apbalvojumus vairāk nekā 90 Kubas skolotājiem, kas piedalījušies Venecuēlas analfabētisma novēršanas programmā.

“Pasaulei jāzina, ja kāds vēl tur ārpusē nav sapratis..., ka jebkurš imperiālistu uzbrukums vienam no mums būs uzbrukums abiem,” deklarēja kreisi noskaņotais prezidents.

Tomēr ASV joprojām saglabājas kā vienīgais būtiskais Karakasas naftas importētājs. Piegādes no Venecuēlas, kas ir pasaulē piektā lielākā naftas eksportētājvalsts, sastāda 15% no kopējā ASV naftas importa.

Neskatoties uz to, Vašingtonas administrācija bieži asi kritizē Čavesu par viņa ciešajām saitēm ar Kubas diktatoru Fidelu Kastro, kurš arī regulāri brīdina savus pavalstniekus par iespējamo ASV iebrukumu.

Vašingtona joprojām uztur pret Komunistu pārvaldīto Kubu vērstas ekonomiskās sankcijas.

ASV Havanu un Karakasu arī apsūdz centienos izraisīt Latīņamerikā antiamerikānisku revolūciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!