Foto: stock.xchng
Čehijas policija pirmdien paziņoja, ka ir aizturēti divi aizdomās turētie, kas valsts alkohola tirgū izplatījuši nelegālu alkoholu, kam piejaukts metanols, no kura Čehijā miruši 25 cilvēki.

"Mēs zinām, no kurienes ir šis alkohols un kā tas nonāca tirgū," preses konferencē Prāgā sacīja Čehijas policijas priekšnieks Martins Červīčeks.

Viņš arī teica, ka tirgū vēl varētu būt 15 tūkstoši litru šī bīstamā alkohola.

Savukārt ģenerālprokurors Romāns Kafka informēja, ka nelegālais alkohols, sajaucot metanolu un etanolu, izgatavots augusta beigās vai septembra sākumā, un nodots kādam alkohola vairumtirgotājam, kurš savukārt to izmantojis citu nelegālu dzērienu izgatavošanā, kurus pārdevis.

Abi aizturētie strādājuši uzņēmumā, kas izmantojis metanolu automašīnu logu stiklu mazgāšanas līdzekļa izgatavošanā. Viņi salējuši kopā metanolu un etanolu, maldīgi uzskatot, ka etanols neitralizē metanola bīstamo iedarbību, sacīja Kafka.

Abi atzīst, ka šādi rīkojušies, vēloties nopelnīt, piebilda ģenerālprokurors.

"Viņu rīcības motīvs nebija kādu nogalināt," piebilda Kafka.

Ja tiesa abus aizturētos atzīs par vainīgiem, viņiem draud 12 līdz 20 gadu cietumsods.

Kopš 6.septembra pēc saindēšanās ar nelegālu alkoholu, kam piejaukts metanols, Čehijā miruši 25 cilvēki un vairāki desmiti nogādāti slimnīcās.

Saistībā ar nelegālā alkohola izplatīšanu apsūdzības izvirzītas 42 cilvēkiem, no tiem 22 cilvēki atrodas apcietinājumā, aģentūru AFP informēja Čehijas policijas preses sekretāre.

12.septembrī Čehijā aizliedza pārdot kioskos un tirgos alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 30 grādiem, bet 14.septembrī visā valstī aizliedza pārdot arī alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 20 grādiem. Čehijas bāri un dzērienu ražotāji cieš lielus zaudējumus šī aizlieguma dēļ.

Aizliegums pārdot par 20 grādiem stiprāku alkoholu nodara zaudējumus arī valstij, jo katru nedēļu netiek iekasēti alkohola tirdzniecības nodokļa ieņēmumi 130 miljonu kronu (3,6 miljonu latu) apmērā.

Čehijas valdība 19.septembrī paziņoja, ka aizliegums būs spēkā vēl dažas nedēļas, līdz tiks ieviesti jauni alkohola drošuma pasākumi. Tiks ieviestas jaunas akcīzes markas un katrai stipro alkoholisko dzērienu pudelei būs "dzimšanas apliecība", kas ļaus noskaidrot dzēriena ražošanas vietu.

Pēc Eiropas Savienības spiediena Čehija ir aizliegusi stipro alkoholisko dzērienu eksportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!