Čehijas prezidents Vāclavs Klauss piektdien iecēla pagaidu valdība, kura vadīs valsti līdz oktobrī paredzētajām pirmstermiņa vēlēšanām.

Pagaidu valdības uzdevums būs noslēgt arī Čehijas Eiropas Savienības (ES) prezidentūras termiņu, kas beidzas 30. jūnijā.

Ar tehnokrātu valdības iecelšanu bijušā statistikas pārvaldes priekšnieka Jana Fišera vadībā noslēdzas politiskā krīze, kuru martā izraisīja parlamenta izteiktā neuzticība Mireka Topolaneka vadītajai centriski labējai valdībai.

Fišers jau iepriekš paziņojis, ka viņam neesot ilgtermiņa politisko ambīciju un ka viņa galvenā uzmanība tiks pievērsta veiksmīgai ES prezidentūras pienākumu pildīšanas beigšanai un 2010. gada budžeta sagatavošanai.

Tikmēr analītiķi brīdina, ka priekšvēlēšanu izšķērdība un solījumi var vēl vairāk palielināt nākamā gada budžeta deficītu, kas varētu pārsniegt Finanšu ministrijas prognozētos 4,5% no iekšzemes kopprodukta.

Pagaidu valdība būs atkarīga no Topolaneka vadītās konservatīvās Pilsonisko demokrātu partijas un līdz šim opozīcijā bijušo sociāldemokrātu atbalsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!