Foto: stock.xchng

Čehijas policija aizturējusi vīrieti, kas paudis līdzjūtību Norvēģijas labējam ekstrēmistam Andersam Bēringam Breivikam, un tiek uzskatīts, ka viņš gatavoja bumbu uzbrukumu, sestdien paziņoja vietējās amatpersonas.

Policija 29 gadus vecā vīrieša dzīvoklī Čehijas ziemeļaustrumu pilsētā Ostravā ieradās 10.augustā un atrada tur lielu daudzumu bruņojuma, tostarp automātisko ieroci, bumbu un citus sprādzienbīstamus materiālus.

"Sprādzienbīstamās ierīces sastāvdaļas bija gatavas ekspluatācijai," žurnālistiem paziņoja Ostravas policijas priekšnieks Radovans Vojta.

Viņš norādīja, ka pagaidām nav zināms, kas varēja būt vīrieša iespējamā uzbrukuma mērķis. Kā viņš teica, izmeklēšana ir sākuma stadijā un aizturētā vīrieša vārds tādēļ netiek publiskots.

Vojta atzina, ka aizturētais, visticamāk, ir izjutis līdzjūtību Norvēģijā tiesāmajam Breivikam, jo tiešsaistē ir izmantojis viņa vārdu.

Pēc apmēram 80 ēkas iedzīvotāju evakuēšanas vīrieti aizturēja ātrās reaģēšanas vienības darbinieki.

Aizturētais jau iepriekš ir bijis sodīts, tostarp 2010.gadā viņam piespriests sešu mēnešu nosacīts cietumsods par pašgatavotas bumbas uzspridzināšanu Ostravas sūkņu stacijā.

Kaimiņi ziņu aģentūrai CTK norādīja, ka aizturētais nav labējais ekstrēmists, bet gan ir garīgi slims.

Breiviks pērn 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Ūtejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

Prokuratūra prāvā, kur lietas izskatīšana jau ir beigusies, bet spriedums gaidāms 24.augustā, ir pieprasījusi Breivīkam  piespriest obligāto ārstēšanos psihiatriskajā klīnikā. Savukārt, ja tiesa izlems Breivīku  nenosūtīt uz garīgās veselības aprūpes iestādi, prokuratūra pieprasīja viņam piespriest maksimālo iespējamo sodu - 21 gadu cietumā, ko var pagarināt, ja tiks uzskatīts, ka viņš apdraud sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!