Centriski labējā Čehijas opozīcija, kas apvieno četras partijas, svētdien Senāta (parlamenta augšpalātas) vēlēšanu otrajā kārtā kļuva par lielāko politisko grupējumu Senātā, paziņoja vēlēšanu amatpersonas.
Valdošā Sociāldemokrātiskā partija un tās parlamentārā sabiedrotā - labējā Pilsonisko demokrātu partija (ODS) zaudēja vairākumu Senātā, kurā ir 81 deputāts.

Sociāldemokrātu un ODS sakāve darīja galu abu partiju plāniem ierobežot prezidenta Vaclava Havela varu, īstenojot konstitucionālas reformas.

Opozīcijas koalīcija, kurā apvienotas labējā Brīvības savienība, centriskā Kristīgo demokrātu partija un divas nelielas partijas, ieguva 17 no 27 deputātu mandātiem, par kuriem tika balsots pirmajā kārtā pirms nedēļas un otrajā kārtā svētdien, un tai tagad pieder 39 mandāti.

Valdošie sociāldemokrāti ieguva tikai vienu no agrākajiem deviņiem mandātiem šajos vēlēšanu apgabalos, un viņiem Senātā tagad ir tikai 15 mandāti. ODS saglabāja astoņus mandātus no 10, un šai partijai parlamentā tagad ir 22 deputāti.

Pārējos mandātus ieguva komunisti un neatkarīgie kandidāti.

Senāta vēlēšanu otrajā kārtā piedalījās tikai 21,6 procenti vēlētāju.

Sociāldemokrāti un ODS cerēja iegūt trīs piektdaļas no Senāta deputātu mandātiem, lai varētu mazināt prezidenta varu valdības un centrālās bankas vadības iecelšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!