Foto: AFP/Scanpix

Ukrainā bieži dzirdētas runas, ka korumpēti ierēdņi ārzemēs iepērk "visādus lūžņus", kamēr Aizsardzības ministrijai noliktavās stāv liels daudzums iekonservētas bruņutehnikas, sociālajā tīklā "Facebook" raksta Ukrainas prezidenta padomnieks Jurijs Birjukovs, kurš nācis klajā ar šo runu atspēkojumu.

Cilvēki, kuri izplata runas par to, ka Ukrainas rīcībā ir milzums tehnikas, bet korumpēti ģenerāļi nevēlas to atjaunot, pat attāli neizprot to, kāda īsti ir šī iekonservētā tehnika, norāda Birjukovs, kurš ierakstu ir papildinājis ar fotogrāfijām.

Vīrietis norāda, ka pats ir bijis saistīts ar mēģinājumiem noglabāto tehniku atkonservēt.

"Divi desmiti BTR-70 [bruņutransportieris] no noliktavas Artemivskā, desmit BTR-80 no noliktavas pie Nikolajevas," Birjukovs atklāj, konkrēti par kādām tehnikas vienībām viņš runā, turpinot, ka iekonservēto tehniku var pārjaukt līdz pēdējai skrūvītei, taču jēgas no tā nebūs.

"BTR čaulu ir patiešām daudz. Septiņdesmitie, retāk astoņdesmitie, dažkārt sešdesmitie. Daudz BRDM [bruņotā izlūkošanas un patruļu mašīna]. Bet iekšā viss ir sapuvis," raksta Birjukovs.

"Ja BTR ir 30 gadus nostāvējis zem klajas debess, tad tā vienkārši ir liela kaudze bezjēdzīga un dzīvotnespējīga metāla. Un pēc milzīgā atjaunošanas darba tas nobrauks 200 – 300 kilometrus un nosprāgs. Iemesli: rezerves daļu kvalitāte, rezerves daļu neesamība, tehnoloģiju un speciālistu trūkums. Tā visa ir 60. un 70. gadu tehnika. Veca un nonīkusi," skaidro Birjukovs.

Foto: veca bruņutehnika un tās remonts

Savukārt atrast mūsdienīgas detaļas novecojušas tehnikas remontam nav viegli, viņš turpina. Tā izgāzies mēģinājums aprīkot vecos BTR ar jauniem dīzeļdzinējiem – divdesmit modernizētās tehnikas vienības tagad stāv nekam nederīgas, viņš ilustrē.

Dažu mēnešu laikā nav iespējams sākt jaunu dzinēju ražošanu, viņš norāda, savukārt tos, kuri mudina tehnikā likt ārzemēs ražotus dzinējus, Birjukovs aicina pārvarēt "neizsludināto embargo" un vienoties ar "Iveco", "Mercedes" un citiem ražotājiem par spēka agregātu piegādi.

Ukrainas armijas bruņojumu pārsvarā veido no PSRS laikiem saglabājusies tehnika. Liela tās daļa stāv atklātās noliktavās un nav lietojama bez nopietnas atjaunošanas. Ukrainas spēku rīcībā esošā bruņutehnika bieži iziet no ierindas un dažkārt ir jāpamet kaujas laukā.

Foto: tehnikas remonts rūpnīcā Žitomirā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!