Čīles Augstākā tiesa pirmdien izbeidza lietu pret bijušo diktatoru Augusto Pinočetu, paziņojot, ka viņa psihiskais stāvoklis neļauj viņu tiesāt par cilvēktiesību pārkāpumiem viņa režīma laikā.
Tiesas lēmums, kas tika pieņemts ar četrām balsīm par un vienu pret, izbeidza divus gadus ilgu juridisku cīņu par 86 gadus vecā Pinočeta saukšanu pie atbildības tiesas priekšā. Atvaļinātais ģenerālis Pinočets ir apsūdzēts līdzdalībā savu politisko pretinieku slepkavībās, kuras veica armijas vienība, kas pazīstama ar iesauku "nāves karavāna".

Pinočets, kurš nāca pie varas asiņainā valsts apvērsumā 1973.gada septembrī, ir apsūdzēts par pavēles došanu armijai vajāt opozīcijas līderus, no kuriem 75 tika nogalināti.

Augstākā tiesa apstiprināja apelācijas tiesas pagājušā gada spriedumu, ka Pinočets sirgst ar vecum plānprātību un nespētu aizstāvēt sevi tiesā, paziņoja Augstākās tiesas sekretārs Karloss Menesess.

Advokāti, kas ierosināja apsūdzības pret Pinočetu, nebija izbrīnīti par Augstākās tiesas lēmumu un uzskatīja to par galīgu.

"Tagad vairs neko nevar darīt," sacīja advokāte Karmena Herca. Viņa piebilda, ka tiks turpinātas lietas pret citiem "nāves karavānas" noziegumos apsūdzētajiem.

Pinočeta aizstāvji nekomentēja tiesas lēmumu. "Mēs neesam redzējuši šo lēmumu," sacīja atvaļinātais ģenerālis Giljermo Garins, kurš ir tuvs Pinočetam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!