Foto: AFP/Scanpix/LETA

Aptuveni 160 cilvēktiesību aizstāvēšanas grupas aicinājušas Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) pārdomāt savu lēmumu par 2022. gadā paredzēto ziemas olimpisko spēļu organizēšanu Pekinā, raksta "Al Jazeera".

Pēdējos mēnešos līdzīgus aicinājumus izteikušas individuālas grupas, bet šis ir pagaidām lielākais koordinētais mēģinājums atrunāt SOK no spēļu organizēšanas Pekinā. Ķīna starptautiskā mērogā saņēmusi kritiku par tās attieksmi pret etniskajiem uiguriem Siņdzjanas reģionā, kā arī par pretrunīgi vērtētā drošības likuma ieviešanu Honkongā.

"SOK ir jāatzīst, ka olimpiskais gars un olimpisko spēļu reputācija vēl vairāk cietīs, ja cilvēktiesību krīzes saasināšanās visās Ķīnas pakļautībā esošajās teritorijās tiks vienkārši ignorēta," teikts otrdien izplatītajā vēstulē, kuru rakstījušas cilvēktiesību aizstāvju grupas.

Šīs grupas lūdza SOK "novērst savu kļūdu, piešķirot Pekinai godu rīkot ziemas olimpiskās spēles 2022. gadā".

Vēstulē apgalvots, ka 2008. gada Pekinas olimpisko spēļu prestižs mudināja valdību veikt turpmākas darbības, tostarp programmas, kas vērstas pret Sjiņdzjanas uiguriem.

Ķīnas ārlietu ministrijas pārstāvis Žao Lijiāns trešdien noraidīja tiesību grupu aicinājumus, sakot, ka ministrija iebilst pret grupu mēģinājumiem politizēt sporta pasākumus.

Vēstules parakstītāju vidū ir uiguru, tibetiešu, Honkongas un mongoļu tiesību grupas, kas atrodas Āzijā, Eiropā, Ziemeļamerikā, Āfrikā un Austrālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!