Foto: Reuters/Scanpix
Vairākas Lībijas pilsētas, tostarp Bengāzī un Sirta, nonākušas valsts līdera Muamars Kadafi pretinieku rokās, jo viņu pusē pārgājušas dažas armijas vienības, pirmdien ziņo Starptautiskā Cilvēktiesību organizācija (IFHR).

"Daudzas pilsētas ir kritušas, īpaši austrumkrastā. Karavīri pievienojušies" nemierniekiem, aģentūrai AFP sacīja IFHR vadītāja Suhaira Belhasena.

Konkrēti viņa minēja opozīcijas galveno atbalsta punktu Bengāzī, Kadafi dzimto pilsētu Sirtu, Tubruku, Misrātu, Homsu, Terhūnu un Zāviju.

Organizācija norāda, ka nemiernieku pusē pārgājuši ne tikai karavīri un vairāki diplomāti, bet arī citas režīma amatpersonas, pieprasot Kadafi atkāpšanos.

Raidorganizācija BBC ziņo, ka opozīcijai pievienojušies arī vairums ietekmīgāko cilšu vadoņu, kā arī ietekmīgi reliģiskie līderi.

Tikmēr Kadafi cenšoties "sēt haosu", intensificējot uzbrukumus demonstrantiem, paziņoja IFHR vadītāja, pieprasot nekavējoties apturēt Lībijas darbību ANO Cilvēktiesību padomē.

Tajā pašā laikā aculiecinieki no notikumu vietas nolieguši IFHR paziņojumu, ka pilsēta atrodoties nemiernieku rokās.

Savukārt aculiecinieki, kas pirmdien ierodas Tunisijas robežpilsētā Bin Kirdānā ziņo, ka policija no Zāvijas jau svētdien ir aizbēgusi.

Viens no aculieciniekiem pastāstīja, ka veikali kopš svētdienas pilsētā ir slēgti, ka nodedzināta Kadafi māja un ka pūlis nolaupījis policijas automašīnas.

Viņa stāstīto apstiprina arī citi tunisieši, kas, glābdamies no nemieriem, atgriežas savā valstī.

"Lībieši dedzina visu, ko pamana, un viņi uzbrūk sabiedriskajām ēkām. Skan šāvieni. Tur ir cilvēki ar ieročiem. Ir grūti pateikt, kurš šauj - vai civilā tērpti policisti vai Kadafi atbalstītāji, vai arī pretinieki," stāstīja cits aculiecinieks.

IFHR lēš, ka kopš nemieru sākuma bojāgājušo skaits sasniedzis 300 līdz 400 cilvēkus. Belhasa izteicās, ka patiesais upuru skaits, domājams, ir tuvāks četriem simtiem.

Tikmēr cilvēktiesību aizstāvju organizācija " Human Rights Watch" iepriekš ziņoja, ka bojāgājušo skaits sasniedzis 223.

Parīzē bāzētā IFHR norāda, ka tās galvenais informācijas avots ir Lībijas cilvēktiesību aizstāvju organizācijas.

Kā ziņots, svētdienas vakarā nemieri pārsviedās arī uz Lībijas galvaspilsētu Tripoli, un drošības spēki pret demonstrantiem vērsa ne tikai asaru gāzi, bet atklāja arī uguni ar kaujas munīciju.

Protestētāji aizdedzināja parlamenta ēku, un ugunsdzēsēji vēl pirmdien no rīta centās apslāpēt liesmas.

Diktatora dēls Saifs al Islams Kadafi paziņoja, ka valstij draud pilsoņkarš.

Ilgā televīzijas uzrunā viņš piedāvāja īstenot ievērojamas politiskās reformas, vienlaikus piedraudot, ka režīms pret "musinošajiem elementiem" aizstāvēsies "līdz pēdējai lodei".

Arī viņš atzina, ka Bengāzī un Beida nonākušas nemiernieku kontrolē.

Tikmēr pirmdien no Tripoles pienāk ziņas, ka ielas visumā ir mierīgas un ka Zaļajā laukumā pēc demonstrantu izdzenāšanas patrulē armija.

Tajā pašā laikā daži starptautiskie uzņēmumi, piemēram, britu enerģētikas gigants BP, gatavojas savu darbinieku evakuācijai. Savu pilsoņu evakuāciju apsver arī Eiropas Savienība (ES), un Portugāle uz Tripoli nosūtījusi jau savu lidmašīnu gan savu, gan citu dalībvalstu pilsoņu uzņemšanai.

Tikmēr vismaz četri ārvalstnieki guvuši ievainojumus, kad vairāki simti protestētāju ielauzās būvlaukumā Tripoles rietumos.

Dienvidkorejiešu uzņēmums, kurš vada būvdarbus, paziņojis, ka nolaupīti gan datori, gan smagā būvniecības tehnika.

Kāds Bangladešas strādnieks no Dernas, kas atrodas uz austrumiem no Bengāzī, BBC pavēstīja, ka nemiernieki uzlikuši mājas arestu aptuveni 2500 ārvalstniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!