Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas prezidents Ichaks Hercogs pirmdien aicinājis valdību apturēt pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas, kas izsaukušas valstī plašus protestus.

"Izraēliešu tautas vienotības dēļ, atbildības dēļ, es lūdzu jūs nekavējoties apturēt likumprojektu," tviterī aicināja Hercogs, vēršoties pie premjerministra Benjamina Netanjahu galēji labējās koalīcijas valdības.

"Cilvēkus sagrābušas dziļas bailes," norādīja prezidents, piebilstot, ka apdraudēta Izraēlas drošība, ekonomika un sabiedrība.

Telavivā svētdien ielās spontāni izgāja desmiti tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret premjera lēmumu, par kuru svētdien paziņoja Netanjahu pārstāvētās labējās partijas "Likud" preses sekretārs.

Premjerministra Netanjahu virzītā reforma ir izraisījusi valstī plašus protestus, tai skaitā svētdienas naktī, kad Telavivas ielās spontāni izgāja desmiti tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret premjera lēmumu atlaist aizsardzības ministru Joavu Galantu, kurš aicināja valdību apturēt reformu.

Protesti izcēlās arī Jeruzalemē, kur demonstranti izlauzās caur ceļu posteni pie Netanjahu rezidences, lai gan nav zināms, vai premjers tobrīd bija mājās.

Atbilstoši Netanjahu valdības plāniem parlaments varēs atcelt Augstākās tiesas lēmumus ar vienkāršu balsu vairākumu. Politiķiem arī būs lielāka ietekme attiecībā uz tiesnešu iecelšanu.

Likumprojekts arī varētu nākt par labu Netanjahu tiesas procesā, kurā viņš ir apsūdzēts korupcijā.

Izraēlas mediji vēstīja, ka Netanjahu, kurš svētdien sasauca ārkārtējo valdības sēdi, gatavojas šorīt uzrunāt valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!