Foto: AFP/Scanpix/LETA

Novembra sākumā ASV, visticamāk, ja vien Covid-19 neieviesīs kādas izmaiņas, norisināsies kārtējās prezidenta vēlēšanas – notikums, kas allaž piesaista lielu starptautiskās sabiedrības uzmanību. Republikānis Donalds Tramps cīnīsies par pārvēlēšanu, savukārt viens no Demokrātiskās partijas politiķiem – Džo Baidens vai Bērnijs Sanderss – centīsies nepieļaut Trampa palikšanu Baltajā namā.

Šīs būs 58. prezidenta vēlēšanas Savienoto Valstu vēsturē. Kopš valsts izveidošanas 1776. gadā vairākas cīņas par prezidenta krēslu bijušas īpaši interesantas, pat skandalozas. Piedāvājam ieskatu piecās no tām.

1800. gads – pēc vēlēšanām jāveic izmaiņas konstitūcijā

Lai noteiktu uzvarētāju 1800. gada ASV prezidenta vēlēšanās, bija nepieciešams iesaistīt arī Kongresu. Tāpat šīs vēlēšanas noveda pie izmaiņām valsts konstitūcijā.

Par prezidenta amatu pirmajās vēlēšanās 19. gadsimtā cīnījās Tomass Džefersons un Džons Adamss. Tobrīd prezidenta ievēlēšanas kārtība ASV būtiski atšķīrās no tās, kāda pastāv mūsdienās. Piemēram, elektoru kolēģijas – institūcijas, kura formāli ievēl prezidentu, – pārstāvjiem bija divas balsis. Kandidāts ar vislielāko elektoru kolēģijas balsu skaitu kļuva par prezidentu, savukārt otrās vietas ieguvējs – par viceprezidentu.

Džefersons ieguva 73 balsis, bet Adamss 65. Taču komunikācijas problēmu dēļ pie 73 balsīm tika arī Ārons Burs – Džefersona izvēlētais viceprezidents.

Lai noskaidrotu uzvarētāju, bija nepieciešama Kongresa iesaiste. Par galveno personāžu šajā procesā kļuva pirmais ASV Valsts kases sekretārs Aleksandrs Hamiltons. Hamiltons bija arī Adamsa pārstāvētās Federālistu partijas dibinātājs. Kā norāda CNN, Valsts kases sekretāram bija antipātijas gan pret Džefersonu, gan Buru, gan Adamsu.

Hamiltons aicināja savas partijas pārstāvjus atbalstīt Džefersonu, vēstulē rakstot: "Misters Burs mīl tikai sevi – [viņš] nedomā ne par ko citu kā tikai par savu izaugsmi." ASV Pārstāvju palāta 1801. gada februāra sākumā nobalsoja par prezidenta amata piešķiršanu Džefersonam, savukārt Burs kļuva par viceprezidentu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!