Turcijā no Irākas trešdien ieradusies 150 cilvēku liela kurdu zemessardzes – pešmergas – kaujinieku grupa, kas tālāk dosies pāri robežai uz Sīrijas pilsētu Kobani cīnīties ar grupējuma "Islāma valsts" karotājiem, kuri pilsētu ir ielenkuši jau ilgāk par mēnesi, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Daļa kurdu Turcijā ieradušies ar lidmašīnu, bet daļa, vedot ieročus, tai skaitā artilēriju, ceļo pa sauszemi. Turcija, kura ir liegusi vietējiem kurdiem doties pāri robežai palīgā Kobanes aizstāvjiem, pagājušajā nedēļā piekrita atļaut pešmergas spēkiem doties caur Turciju uz Sīriju.

Irākas kurdu galvaspilsētā Erbīlā uz Turciju izlidojošos karavīrus pavadīja tūkstošiem atbalstītāju. Pirmā kurdu grupa Turcijas dienvidaustrumos ieradusies trešdienas rīta un tālāk aizvesta autobusos Turcijas drošības spēku pavadībā, ziņo aģentūra AP.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu iepriekš noraidīja kritiku, ka viņa valsts dara pārāk maz, lai apturēti radikālo islāmistu uzbrukumu. Turcija piedalīsies cīņā pret "Islāma valsti" tad, ja ASV vadītajai koalīcijai būs "integrēta stratēģija", kas iekļauj darbības pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem, viņš atklāja BBC.

Turcija vēlas īpašas buferzonas izveidi Sīrijā gar Turcijas robežu, kur varētu noteikt arī lidojumu aizlieguma zonu, skaidro žurnāls "Foreign Policy".

Cīņa par Kobani ir pārbaude tam, cik lielu efektu dod ASV vadītās koalīcijas gaisa triecieni pa "Islāma valsts" pozīcijām. Nedēļām ilgie uzlidojumi ir palīdzējuši kurdiem nosargāt pilsētu no pilnīgas krišanas islāmistu rokās, bet "Islāma valsts" joprojām kontrolē aptuveni 40 % pilsētas.

Kopš džihādistu uzbrukuma sākuma pirms sešām nedēļām Kobanē ir gājuši bojā vairāk nekā 800 cilvēki. Vairāk nekā 200 000 ir aizbēguši uz Turciju.

Vēstīts, ka radikālais grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas.

ASV un to sabiedrot koalīcija, tai skaitā Lielbritānija, Francija un Austrālija, veic uzlidojumus islāmistu pozīcijām. Bijušais Pentagona vadītājs Leons Paneta uzskata, ka karš ar "Islāma valsti" ASV prezidenta administrācijas kļūdu dēļ varētu ilgt 30 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!