Jūlija vidū noslēgušās teju piecus gadus ilgušās sarunas par Pasažieru datu reģistra izveidi, un Eiropas Parlamenta (EP) Pilsonisko brīvību, tieslietu un iekšlietu komiteja devusi "zaļo gaismu" sarunas septembrī atsākt jaunā līmenī, lai ar Eiropas Savienības (ES) Padomi vienotos par gala nosacījumiem.

EP komitejas panāktā vienošanās paredz iespēju turpināt sarunas jau jaunā līmenī ar ES Padomi. Reģistra datus, kā iecerējusi komiteja, drīkstēs izmantot vienīgi terorisma un nopietnu starptautisku noziegumu novēršanai un atklāšanai.

Latviju komitejā pārstāv eiroparlamentārietis Artis Pabriks, kurš panākto vienošanos dēvē par vēsturisku. Viņš, portālam "Delfi" komentējot panākto progresu reģistra izveidē, atgādina, ka diskusijas un darbs par un ap šo jautājumu ir ildzis jau piecus  gadus. 

"Galvenais iemesls, kādēļ jautājums ir bijis Eiropas institūciju dienaskārtībā, ir arvien pieaugošie terorisma draudi, ar ko saskaras pasaules valstis un sabiedrības. Panāktā vienošanās paredz, ka visi starptautiskie lidojumi uz un no Eiropas Savienības dalībvalstīm tiks būtiskāk monitorēti, atbilstoši pastāvošajiem drošības riskiem, lai cilvēkus, kuri saistīti ar teroristiskām organizācijām varētu ātrāk identificēt un nodrošinātu lielāku aizsardzību dalībvalstu pilsoņiem," skaidroja Pabriks.

Lielākās bažas, kā komentē Pabriks, bija par savākto datu drošību, kā rezultātā tika panākta vienošanās, ka dati tiek izmantoti tikai un vienīgi noteiktajam mērķim. "Uzskatu, ka šī brīža redakcijā ir panākts kompromiss starp drošības interesēm un personas datu aizsardzību."

"Jāpiemin, ka diskusiju laikā Eiropas Parlamentā atsevišķi kreiso politisko spēku pārstāvji vēlējās, lai cilvēki, par kuriem tiek ievākti dati, par to tiek iepriekš brīdināti vai būtu jāsaņem prokurora atļauja, taču ir skaidrs, ka noziedznieks tā rezultātā izvēlēsies citu veidu kā nokļūt galamērķī. Tāpat Eiropas Tautas partija, kuru es pārstāvu, iebilda pret priekšlikumu, ka datus vajadzētu ievākt tikai par atsevišķiem lidojumiem no riska reģioniem. Domāju, ka gala lēmums par Personas datu reģistru varētu tikt pieņemts šoziem, tā rezultātā varēsim kaut nedaudz palielināt savu pilsoņu drošību."

Reģistra izveidi iepriekš aizstāvējis arī Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. "Kvalitatīva ES pasažieru datu reģistra izveide nākotnē ļautu efektīvāk cīnīties ar ārvalstu kaujinieku fenomenu. Pasažieru datu reģistrs ir arī nozīmīgs elements cīņai ar terorismu un organizēto noziedzību", norādījis ministrs Kozlovskis, atbalstot nepieciešamību ātrāk virzīties uz priekšu ar vajadzīgā tiesiskā regulējuma izveidi.

EP deputāti iepriekš nav slēpuši, ka reģistra izveide ir atbilde uz Parīzes teroraktiem, kad valstu valdības un politiķi norādīja uz nepieciešamību pēc efektīvākiem pretterorisma pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!