Foto: AFP/Scanpix

Lai cīnītos ar liesmām, kas pārņēmušas mežus Sumatras salā un piedūmojušas Singapūru, Indonēzija ar ķimikāliju palīdzību centīsies izraisīt lietu, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Pilsētvalsts ar 5.3 miljoniem iedzīvotāju izdara spiedienu uz Džakartu, kuras mežu ugunsgrēku dēļ gaisa piesārņojuma līmenis Singapūrā ir sasniedzis 16 gados augstāko līmeni.

Indonēzija problēmu grasās samazināt, izmantojot "mākoņu sēšanas" tehnoloģiju. Helikopteri mākoņos virs Sumatras izsmidzinās ķimikālijas, kas izsauks ledus kristālu veidošanos, tādā veidā paātrinot lietus rašanos, stāsta Indonēzijas Mežu ministrijas pārstāvis Rafles Pandžaitans.

Tomēr lidaparāti ar ķimikālijām nedosies gaisā ātrāk par piektdienu, viņš piebilst. Lai plāns izdotos, ir nepieciešams pietiekoši liels mākoņu daudzums.

Jau vēstīts, ka Indonēzijas meža ugunsgrēku dūmos ir ietīta Singapūra un Malaizija. Ar liesmām cīnās aptuveni 100 ugunsdzēsēju, bet grūtības rada apstāklis, ka notiek gruzdēšana kūdrainā zemē.

Gaisa piesārņojuma indekss Singapūrā trešdien sasniedza 172 punktus, kas ir krietni pāri 100 punktu atzīmei, kuru pārsniedzot gaiss oficiāli skaitās "neveselīgs", norāda "Sky News".

Iepriekš augstākais gaisa piesārņojuma līmenis Singapūrā bija 1997. gadā, kad indekss sasniedza 226 punktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!