Foto: EPA-AFI
ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Leons Paneta tešdien ASV senatoriem paziņojis, ka, ja kādreiz izdošoties notvert par “teroristu Nr.1” dēvēto Osamu bin Ladenu, viņu ieslodzīs bēdīgi slavenajā Gvantanamo bāzē Kubā, informē aģentūra “Associated Press”.

Paneta uzstājies Senāta Izlūkošanas komitejā un atbildējis uz jautājumu par augsta līmeņa teroristu likteni.

Ja amerikāņu armijas vai specdienestu rokās nonāks Bin Ladens vai   viņa vietnieks teroristu organizācijā '"Alkaida" Aimans az Zavahiri, tad "sākumā droši vien mēs viņus nogādāsim nopratināšanai Vagrama bāzē Afganistānā, pēc tam vedīsim uz Gvantanamo," paskaidrojis CIP direktors.

Jautājums, ko darīt ar Bin Ladenu, ja viņu notvers, nav populārs ASV likumsargu un specdienestu vadītāju vidū. Nacionālās izlūkošanas dienesta direktors Džeims Klapers, senatoriem atteicis, ka par šo tēmu būšot jāspriež īpaši. Visticamāk par to būs jālemj Kongresam.

Iepriekš ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders vispār izvairījies no atbildes, minot, ka šaubās, vai Bin Ladens jelkad tiks notverts dzīvs.

CIP direktora izteikumi atkal uzjundījuši diskusiju par Gvantanamo bāzes turpmāko likteni, jo tās cietuma slēgšanu par vienu no uzdevumiem pēc ievēlēšanas izvirzīja pašreizējais prezidents Baraks Obama.

Bin Ladena arests  jau gadiem ilgi kļuvis par teorētisku diskusiju objektu, jo ASV un to sabiedroto specdienestiem nav skaidrs kur viņu meklēt.

Pēdējās ziņas bija par tā devēto "cilšu apdzīvoto reģionu" uz Pakistānas un Afganistānas robežas , kur gan Bin Ladens, gan viņa tuvākie līdzgaitnieki it kā dzīvojot komfortablos apstākļos un viņus apsargājot Pakistānas specdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!