ASV 2000. gada vidū savā teritorijā ļāva iebraukt vienam no 11. septembra terora akta dalībniekiem, lai tas ASV apgūtu lidmašīnas vadīšanas prasmi, par spīti aizdomām, ka viņš ir saistīts ar organizāciju "Al Qaeda", trešdien ziņoja Vācijas žurnāls.
Nedēļas ziņu žurnāls "Stern", atsaucoties uz slepenu ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) ziņojumu, informēja, ka Ziāds Džarrahs tika nopratināts četras stundas 2000. gada janvārī Apvienotajos Arābu Emirātos. Džarrahs AAE uzkavējās pa ceļam, atgriežoties no "Al Qaeda" mācību nometnes Afganistānā un dodoties uz savām mājām Hamburgā, Vācijas ziemeļos.

Pēc "Stern" sniegtās informācijas, Džarrahs paziņojis AAE amatpersonām par savu uzturēšanos Afganistānā un plāniem iziet lidmašīnas vadīšanas kursus Floridā. Amatpersonas šo informāciju nodevušas ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) rīcībā. Pēc četriem mēnešiem Džarrahs tika ielaists ASV, pirms tam viņam izsniedzot vīzu.

Vairāk nekā 3000 cilvēki gāja bojā, kad teroristi ar divām nolaupītām lidmašīnām ietriecās Pasaules tirdzniecības centra (PTC) ēkās Ņujorkā un ar trešo lidmašīnu - Pentagona ēkā netālu no Vašingtonas.

Džarrahs, domājams, vadījis ceturto lidmašīnu, kura nogāzās lauku apvidū Pensilvānijas štatā, kad pasažieri izrādīja pretestību. Libānas pilsonis Ziāds Džarrahs bija viens no "Al Qaeda" Hamburgā bazētā grupējuma dalībniekiem, kura līderis bija lidmašīnu nolaupīšanas organizētājs Muhameds Ata.

Pagājušajā nedēļā "Stern" ziņoja, ka Vācijas izlūkdienests 1999. gada martā brīdinājis CIP par citu Hamburgas grupējuma dalībnieku Marvanu al Šehi.

Al Šehi un Ata vadīja tās divas lidmašīnas, kas ietriecās PTC ēkās Ņujorkā.

Vācijas iekšējais izlūkdienests paziņoja CIP, ka, domājams, al Šehi ir organizācijas "Al Qaeda" loceklis, pagājušajā nedēļā informēja "Stern".

CIP informāciju nenodeva tālāk, ziņo laikraksts. Al Šehi ieradās Amerikas Savienotajās Valstīs 2000. gada 30. maijā un arī piedalījās pilotprasmes apmācībās Floridā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!