Foto: AFP/Scanpix/LETA
Britu pētnieki atklājuši bīstamas jaunā koronavīrusa mutācijas, kas ievērojami samazina "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas efektivitāti, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Kembridžas Universitātes zinātnieki atklājuši 11 gadījumus, kad cilvēki inficējušies ar jaunā koronavīrusa mutāciju, kas ieguvusi apzīmējumu E484K – šāds mutācijas variants līdz šim jau fiksēts Dienvidāfrikas Republikā un Brazīlijā.

Savukārt antivielu pētījumi atklāj, ka pret E484K vīrusa mutāciju "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas efektivitāte samazinās - noturībai pret šo mutāciju ir nepieciešams ievērojami lielāks antivielu daudzms, tomēr vakcīna joprojām paliekot efektīva.

[Precizējums: raksta sākotnējā versijā, atsaucoties uz BBC krievu valodas versiju, bija teikts, ka vakcīnas efektivitāte samazinās par 10 reizēm, tomēr pētījumā norādīts, ka imunitātei pret šo vīrusa veidu nepieciešams par 10 reizēm vairāk antivielu (nevis 10 reizes samazinās efektivitāte), bet vakcīna, lai arī mazāk iedarbīga, turpina nodrošināt efektīvu aizsardzību].

Lielbritānijas veselības ministrs Mets Hankoks norāda, ka mutācijas gadījumi konstatēti Bristolē un Liverpūlē – tagad skartajos rajonos tiks veikta masveida testēšana.

Pirmo vakcīnas devu Lielbritānijā saņēmuši jau 10 miljoni cilvēku un zinātnieki ir pārliecināti, ka vakcinēšanas programma palīdzēs samazināt saslimstību un mirstību pat tajā gadījumā, ja vakcīnas efektivitāte jaunās mutācijas dēļ samazināsies.

Savukārt Oksfordas Universitātes zinātnieki nonākuši pie pozitīva secinājuma, ka Oksfordas vakcīna "AstraZeneca" ievērojami samazina vīrusa nodošanas risku un nodrošina labu aizsardzību jau pēc pirmās potes saņemšanas. Pētnieki uzsver, ka vakcīna samazina slimības izplatību par divām trešdaļām.

Iepriekš vairākās valstīs mediķi neieteica "AstraZeneca" vakcīnu izmantot vecāka gadagājuma ļaudīm, pamatojoties, ka potes efektivitāte nav pietiekami pierādīta, norāda BBC. Tomēr Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) pagājušajā nedēļā rekomendēja šo vakcīnu visām vecuma grupām.

Tikmēr Francijā uzreiz divas laboratorijas sāks ražot Covid-19 vakcīnas. Viena martā sāks ražot "Moderna" preparātu, bet otra aprīlī ķersies klāt "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu ražošanai.

Francijas prezidents Emanuels Makrons iepriekš, atbildot uz kritiku par lēno vakcinācijas gaitu, solīja, ka valstī tuvākajā laikā vakcīnas sāks ražot četrās fabrikās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!