Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānija kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kas apstiprinājusi farmācijas kompāniju "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu plašu izmantošanu – vakcīna britiem būs pieejama no nākamās nedēļas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Britu regulators MHRA norāda, ka vakcīnai ir 95% efektivitāte un vakcinācija prioritārajām riska grupām varētu sākties jau pirmajās dienās pēc vakcīnas laišanas apgrozībā.

Lielbritānijai jau ir pasūtījusi 40 miljonus devu, kas ir pietiekams daudzums 20 miljonu cilvēku vakcinēšanai. Tuvākajā laikā būs pieejami 10 miljoni vakcīnu, no kurām pirmā partija gaidāma tuvākajās dienās.

Šī ir līdz šim visātrāk izstrādātā vakcīna. Kopš koncepta izstrādes līdz reālai lietošanai apstiprinātai vakcīnai ir pagājuši 10 mēneši, lai gan parastos apstākļos tas var ilgt gadus.

"Pfizer" un "BioNTech" vakcīna ir tā sauktā mRNS vakcīna, kas izmanto sīkus vīrusa ģenētiskā koda fragmentus, lai iemācītu ķermenim pretoties Covid-19. mRNS vakcīnas līdz šim nekad vēl nav bijušas apstiprinātas lietošanai cilvēkiem, taču cilvēki tās ir saņēmuši klīnisko pētījumu laikā.

Šī vakcīna jāuzglabā -70 Celsija grādu temperatūrā, kas nosaka īpašus transportēšanas un uzglabāšanas nosacījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!