Foto: AP/Scanpix/LETA

Lietuvas valdība izstrādājusi rīcības plānu Covid-19 epidēmijas otrā viļņa gadījumam. Tajā stingri ekonomisko aktivitāti ierobežojoši mēri vairs nav paredzēt, tā vietā plānots koncentrēties uz atsevišķiem infekcijas uzliesmojuma perēkļiem, atsaucoties uz Lietuvas premjerministru Sauļus Skverneli, vēsta portāls "Delfi.lt".

Premjers atzīst, ka ir gūta sāpīga pieredze, kas skārusi visu Eiropu un pasauli, un ar esošajām zināšanā, daudzi būtu rīkojušies citādāk. "Runa ietu par atsevišķiem perēkļiem – pilsētām rajoniem, varbūt apriņķiem. Ja būtu uzliesmojums, mēs maksimāli izmantotu ierobežojošos līdzekļus," norādīja premjers.

Pats efektīvākais aizsardzības līdzeklis joprojām paliek sociālo kontaktu neesamība un higiēnas noteikumu ievērošana, uzsver politiķis.

"Tas jāturpina arī turpmāk, bet es domāju, ka mēs runājam par lokalizētiem perēkļiem, kas tagad arī notiek. Tāds plāns ir sagatavots, es ceru, ka to nevajadzēs ieviest, bet mums ir jābūt gataviem," skaidroja Skvernelis.

Lietuvā ierobežojošie pasākumi Covid-19 globālās pandēmijas dēļ tika ieviesti 16. martā. Tika slēgta liela daļa veikalu, aizliegti masu pasākumi, ierobežota pakalpojumu sniegšana. Lietuvas iedzīvotājiem nebija iespējas izbraukt no valsts un valstī nelaida ārzemniekus.

4. aprīlī tika pārtraukta gaisa un prāmju satiksme, izņemot jūras maršrutā Ķīle-Klaipēda.

Karantīna Lietuvā pagaidām ir pagarināta līdz 16. jūnijam, bet daudzi ierobežojumi ir mīkstināti vai atcelti.

Lietuvā līdz šim konstatēti 1656 Covid-19 gadījumi un 68 cilvēki no slimības miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!