Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Rumānijā strauji aug ar jauno koronavīrusu inficēto skaits, iezīmējot valdības sakāvi cīņā pret pandēmiju. Kārtējo triecienu valdības pūliņiem ierobežot vīrusa izplatību valstī devis Konstitucionālās tiesas lēmums, kas iepriekš valdības ieviesto obligāto karantīnu, inficēto izolāciju un pat ārstēšanu pasludināja par nelikumīgu, raksta "Euronews".

Tiesa lēma, ka šāda veida ierobežojošus likumus var pieņemt parlaments, ne ministri, tādējādi valdībai atņemot kārtējo ieroci cīņā ar pandēmiju. Drīz pēc tā par spīti mediķu ieteikumiem ārstniecības iestādes pametuši vismaz 757 vīrusa izraisītās slimības Covid-19 pacienti, liecina Veselības ministrijas dati.

Turklāt vēl ievērojami lielāks cilvēku skaits – līdz pat 30 000 – varētu būt pametuši pašizolāciju, karantīnu un medicīnisko uzraudzību, lēš veselības ministrs Nelu Tatars. Daudzi savukārt pēc vīrusa konstatēšanas nemaz nav uzsākuši izolāciju vai ārstēšanu.

Rezultātā valsts kļuvusi par slikto piemēru cīņā ar pandēmiju, ko atzīmējusi arī Latvijas veselības ministre:

Slimnīcu pamešanai tiesas lēmums bijis tikai viens no dzinuļiem. Daudz būtiskāks aspekts ir fakts, ka Rumānijas veselības sistēma tiek uzskatīta par vienu no sliktākajām Eiropas Savienībā, kā rezultātā cilvēki bieži izvēlas ārstēties pašu spēkiem, raksta medijs.

Līdz šim Covid-19 pacientus ārstniecības iestādēs noturēja, kā arī citādi pandēmiju centās ierobežot ar nule atceltā likuma palīdzību. Tagad, kad tas pasludināts par nekonstitucionālu, valdība zaudējusi pēdējo iedarbīgo instrumentu cīņā ar koronavīrusu. "Pacienti, kuri pamet slimnīcas, joprojām ir vīrusa pārnēsātāji. Viņi var pamest [ārstniecības iestādes], kad vien viņi vēlas, un vairs nav nekādu institucionālu veidu, lai viņus apturētu," medijam skaidrojis Veselības ministrijas valsts sekretārs Dragoss Garofils.

Konstitucionālās tiesas lēmumu sveikusi arī opozīcijā esošā Sociāldemokrātiskā partija, kura jau iepriekš aģitējusi pret ierobežojumiem. Rezultātā pret ierobežojumiem iestājas arī parlamenta Veselības komitejas prezidents no šīs partijas – Kornelius Buikus.

Opozīcijas viedoklis lielā mērā saskan ar viltus ziņu izplatīto dezinformāciju, kuras rezultātā valstī jau notikuši plaši pret ierobežojumiem vērsti protesti. Tie un opozīcijas spiediens līdz šim apgrūtināja valdības darbu, bet tiesas lēmums cīņu pagaidām iedzinis strupceļā.

Turklāt tas noticis laikā, kad Rumānija piedzīvo strauju inficēšanās vilni. Pirms četriem mēnešiem, kad sākās pandēmija, arī Rumānijā strauji pieauga inficēto skaits, bet vīrusa izplatību kādu laiku izdevās ierobežot. Tagad konstatēts jauns inficēto pieaugums – piektdien jau tika reģistrēti 799 inficētie diennakts laikā, sestdien – 889. Svētdien un pirmdien šis skaitlis bija mazāks (attiecīgi 767 un 681), taču tas varētu būt skaidrojams ar testu skaitu samazinājumu brīvdienās. Valdība paredz, ka tendencei turpinoties, augusta vidū katru diennakti varētu tikt konstatēti ap 1600 jauni inficētie.

Līdz šim Rumānijā oficiāli reģistrēti 38139 ar jauno koronavīrusu inficētie un 2038 mirušie no Covid-19. Savukārt 22 747 līdz šim izdevies izveseļoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!