Teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") izplatītais video, kurā viņi draud "sātana koalīcijas" karavīriem "principā ir propaganda, bet tajā varētu būt arī kāds vēstījums", portālam "Delfi" pauda Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Viņš skaidroja, ka tas, kādi karogi parādījās un neparādījās šajā video ir atsevišķas analīzes vērts, vienlaikus gan viņš uzsvēra, ka propagandas video varētu būt iekodēts kāds ziņojums: "Būtu interesanti paskatīties, kas ir tā "sātana koalīcija". Tad būtu jāpieņem, ka tur starp tiem karogiem nav nevienas islāmticīgās valsts, kuru nav maz pasaulē."

Kopumā, vērtējot "Daesh" izplatītos video, Skudra skaidroja, ka tie video, kuros redzamas slepkavības, piemēram, galvas nociršana, ir psiholoģiskā kara operācijas, kas vērstas uz iebiedēšanu.

"Zemapziņā nosēžas vēstījums, kas izraisa bailes, un tas baiļu faktors var nostrādāt. Piemēram, tad, kad tiek spriests par Muceniekiem un tā tālāk, tad šis baiļu faktors var nostrādāt cilvēkiem to īsti nemaz neapzinoties," pauda asociētais profesors.

Viņš gan uzsvēra, ka teroristiskā grupējuma izplatītajiem video ir arī otrs mērķis – tie tiek izmantoti piekritēju savervēšanai: "Sociālie mediji ir instruments, kā piesaistīt piekritējus un kā veidot agresīvus noskaņojumus islāma kopienā, it īpaši tur, kur ir augsts bezdarba līmenis, kā tas ir, piemēram, Molenbekā [rajons Briselē] un, kur ir sociāla izstumtība, bezdarbs, perspektīvas trūkums," sacīja Skudra.

Portāls "Delfi" jau vēstījis, ka "Daesh" vienā no saviem jaunākajiem video sola "sātana koalīcijas" karavīriem, ka "kara liesmas tos sasniegs un sadedzinās uz "nāves kalniem".

Šajā "sātana koalīcijā", kā noprotams no video publicētajiem karogiem, ietilpst arī Somija, Polija, Lietuva un Igaunija.

Video noslēgumā tiek pausts aicinājums visiem "Daesh" pretiniekiem pulcēt sabiedrotos un karot, uzsverot, ka "Daesh" sabiedrotais tāpat esot visspēcīgākais - Allāhs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!