Foto: EPA/LETA
Vācijas autobūves koncernam "Daimler" izdevies izvairīties no kriminālapsūdzības ASV tiesas prāvā, kurā kompānija tika apsūdzēta par kukuļu maksāšanu vairāku valstu valdībām, tostarp arī Latvijas amatpersonām, teikts trešdien publiskotajā tiesas paziņojumā.

"Daimler" atzinis, ka laika periodā no 1998.gada līdz 2008.gadam veicis nelegālus maksājumus vairāku desmitu miljonu dolāru apmērā amatpersonām vismaz 22 valstīs, liecina Vašingtonas tiesas dokumenti.

Kukuļi naudas, golfa klubu dāvanu karšu, atvaļinājumu un luksusa "Mercedes" automašīnu veidā palīdzējuši panākt kompānijas uzvaru valdības konkursos simtiem miljonu dolāru vērtībā.

Prokurori ierosināja, lai tiesa piemēro 93,6 miljonu dolāru (49,04 miljonu latu) naudassodu un akceptē divu "Daimler" struktūrvienību vainas atzīšanu. Viņi atzina, ka "Daimler" labojies un pilnībā sadarbojies ar izmeklētājiem.

Kompānijai arī nāksies samaksāt 91,4 miljonus dolāru (47,8 miljonus latu), lai segtu ASV Vērtspapīru un biržu komisijas izmeklēšanas izdevumus.

Taču šis naudassods ir ievērojami mazāks par 800 miljoniem dolāru (419,2 miljoniem latu), ko 2008.gadā nācās samaksāt Vācijas rūpniecības koncernam "Siemens", lai segtu ASV izmeklēšanas izdevumus par kukuļdošanas gadījumiem Argentīnā, Bangladešā, Irākā un Venecuēlā.

"Tieslietu ministrija secina, ka "Daimler" sadarbība šajā izmeklēšanā ir bijusi teicama. "Daimler" visā pasaulē veicis arī iekšēju izmeklēšanu, tostarp vairākos desmitos valstu un visos lielākajos tirgos, kuros uzņēmums veic savu darbību," norāda prokurori.

"Daimler" regulāri prezentēja izmeklēšanas rezultātus prokuroriem un atlaida 45 darbiniekus, kas bija iesaistīti kukuļdošanā, piebilst prokurori.

Taču kompānijai uz trīs gadiem tiks nozīmēts neatkarīgs uzraugs, lai pārliecinātos, ka uzņēmums vairs neīstenos līdzīgus pasākumus.

Informācija par kukuļdošanu pirmo reizi tika atklāta 2004.gadā, kad bijušais "Daimler" darbinieks paziņoja, ka ir ticis atlaists pēc tam, kad paudis bažas par slepeniem kontiem, kas izmantoti kukuļu maksāšanai.

Kā ziņots, ASV Tieslietu ministrija kompāniju apsūdzēja kukuļdošanā miljoniem dolāru apjomā vismaz 22 valstu valdībām, tostarp Latvijā, Ķīnā, Horvātijā, Ēģiptē, Grieķijā, Ungārijā, Indonēzijā, Irākā, Kotdivuārā, Nigērijā, Krievijā, Serbijā, Melnkalnē, Taizemē, Turcijā, Turkmenistānā, Uzbekistānā, Vjetnamā un citur.

Daži no "Daimler" nelikumīgajiem maksājumiem:

* Kukuļos Krievijas valdības amatpersonām samaksāti vairāk nekā trīs miljoni eiro (2,1 miljons latu), lai iegūtu līgumu 64,6 miljonu eiro (45,4 miljonu latu) apmērā.

* 4,1 miljons eiro (2,8 miljoni latu) komisijās, dāvanās un dāsnos atvaļinājumos maksāts Ķīnas valdības amatpersonām.

* Turkmenistānas amatpersonai uzdāvināta "Mercedes Benz" S-klases automašīna 300 000 dolāru (155 700 latu) vērtībā.

* Dāvinātas golfa nūjas, kāzu dāvanas un citi mantiski labumi aptuveni 41 000 dolāru (21 279 latu) apmērā, lai iegūtu līgumus Indonēzijā.

Vairums šo maksājumu ticis veikts, izmantojot trešo personu kontus, kurus pārvaldīja "Daimler" pārdošanas nodaļas augstākā līmeņa amatpersonas, teikts tiesā iesniegtajos dokumentos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!