Tibetas budistu augstākais garīgais līderis Dalailama trešdien paudis bažas par "traģiskajiem upuriem" Siņdzjanas Uiguru autonomajā reģionā, kur beidzamo dienu nemieri prasījuši 156 cilvēku dzīvības un vairāk nekā 1000 cilvēku guvuši ievainojumus.

"Esmu dziļi apbēdināts un noraizējies par situācijas pasliktināšanos Siņdzjanā, īpaši par traģiskajiem upuriem," teikts Dalailamas izdotajā paziņojumā. "Es no sirds aicinu Ķīnas varas iestādes šai situācijā izturēties savaldīgi, saprotoši un tālredzīgi," viņš norāda.

Kā ziņots, Ķīna nemieru pārņemtajā reģiona galvaspilsētā Urumči ievedusi karaspēku. Urumči mērs Jerla Isamudins trešdien reportieriem paziņojis, ka situācija pilsētā tiekot kontrolēta, un solījis, ka ikviens, ko saistībā ar šiem nemieriem atzīs par vainīgu slepkavībā, tiks sodīts ar nāvi.

Pašreizējie nemieri Siņdzjanā, kur saasinājusies spriedze starp etniskajiem ķīniešiem jeb haņiem un pamatiedzīvotājiem uiguriem, atgādina pagājušā gada notikumus Tibetas galvaspilsētā Lhasā, kas pārsviedās arī uz kaimiņos esošajiem tibetiešu apdzīvotajiem reģioniem Ķīnā. Pekina šos nemierus apspieda ar spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!