Damaskā nogalināts vīrs, kurš tiek uzskatīts par Libānas šiītu grupējuma "Hezbollah" bruņotā spārna galveno komandieri Sīrijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mustafa Amine Badredins gājis bojā milzīgā sprādzienā pie Damaskas lidostas, paziņojis "Hezbollah". Grupējums vēl strādājot pie tā, lai noteiktu, kas izraisīja sprādzienu – gaisa uzbrukums vai artilērija.

Foto: AFP/Scanpix

Libānas "Al-Mayadeen" televīzija pirms tam ziņoja, ka 55 gadus vecais Badredins gājis bojā Izraēlas gaisa triecienā. Telaviva šo paziņojumu nav komentējusi. Komandieri apglabās piektdienas pēcpusdienā Beirūtā.

Libānas grupējums "Hezbollah" Sīrijas pilsoņu karā atbalsta prezidenta Bašara al Asada režīmu un ir nosūtījis palīgā viņa spēkiem tūkstošiem kaujinieku. "Hezbollah" galvenais atbalstītājs ir vēl viens Damaskas sabiedrotais – Irāna.

Foto: AP/Scanpix

ASV Valsts kase pērn iekļāva Badredinu sankciju sarakstos, norādot, ka viņš vada "Hezbollah" militārās operācijas Sīrijā kopš 2011. gada. Libānā viņš ir apsūdzēts par 2005. gadā Beirūtā notikušo bijušā premjera Rafika Hariri slepkavību.

1961. gadā dzimušais Badredins "Hezbollah" militārajā spārnā ieņēmis svarīgu lomu. Viņa vārds tiek saistīts ar uzbrukumiem Rietumvalstu vēstniecībām un objektiem Kuveitā 1983. gadā, kā arī ar ASV karavīru kazarmu spridzināšanu Beirūtā, kad bojā gāja 241 karavīrs.

Foto: Reuters/Scanpix

Badredinam par uzbrukumiem tika piespriests nāvessods, taču viņš pamanījās aizbēgt no cietuma.

Lai gan Izraēla parasti komentārus par gaisa triecieniem nesniedz, domājams, ka tās aviācija Sīrijas konflikta laikā veic uzlidojumus "Hezbollah" mērķiem un konvojiem Sīrijā, lai novērstu ieroču un raķešu iepludināšanu Libānā un to potenciālo izmantošanu pret Izraēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!