Svētdien tūkstošiem dāņu izgāja Kopenhāgenas ielās, lai atvainotos islāma pasaulei par Muhameda karikatūrām, kuru publikācijas Dānijas presē, bet pēc tam arī citos Eiropas izdevumos, saniknoja islāma piekritējus, kuri vairākās islāma valstīs izvērsuši uzbrukumus pret Dānijas vēstniecību ēkām.
Demonstranti Kopenhāgenas ielās aicināja islāma pasauli un Eiropas valstu līderus uz miermīlīgām pārrunām, bet Dānijas politiķi izteikuši aicinājumu citu Eiropas valstu līderiem palīdzēt atrisināt saspringto situāciju.

Dānijas ārlietu ministrs Pērs Stigs Moellers norādīja, ka Dānija un tās iedzīvotāji distancējas no Muhameda karikatūru izveidotājiem Dānijas lielākajā konservatīvajā laikrakstā. Ministrs uzsvēris Dānijā eksistējošo reliģisko pārliecību brīvību un līdztiesību, kā arī nosodīja vardarbību.

Neskatoties uz to, uzbrukumu vilnis Dānijas vēstniecībām islāma valstīs turpinās. Pēdējais uzbrukums noticis Dānijas vēstniecībai Beirūtā. Uzbrukuma laikā gājis bojā viens no saniknotajiem islamistiem. Uzbrukumi notikuši arī veikaliem un baznīcām Beirūtas kristiešu rajonā.

Savukārt Libānas policijas mēģinājumi apspiest saniknotos islāmistus beigušies ar vairāku policijas un ugunsdzēsēju automašīnu sadedzināšanu. Policijai izdevies arestēt vairākus sīriešus un palestīniešus.

Nespējot savaldīt vardarbības uzliesmojumus Libānā, no amata bijis spiests atkāpties Libānas iekšlietu ministrs. Viņš skaidrojis, ka atkāpšanās bijis smags lēmumus, jo viņam bijušas divas iespējas – apturēt tūkstošu pūli no iebrukšanas Dānijas konsulātā vai lietot ieročus pret protestantiem. Ministrs norādījis, ka nekad nespētu pavērst ieročus pret libāniešiem.

Arī Eiropas musulmaņi pauda savu nostāju. Svētdien aptuveni tūkstotis izgāja ielās Parīzē, bet vairāki tūkstoši izgāja protestēt Briseles ielās. Protesta akcijas bija spontānas, taču ļoti labi organizētas – informācija par protesta gājienu izsūtīta ar mobilo telefonu īsziņu palīdzību, bet protesta gājieni notikuši tieši pirms vakara ziņu izlaidumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!