Foto: Reuters/Scanpix

Komitejai, kas tika radīta, lai izmeklētu caurskatāmības trūkumu Panamas finanšu sistēmā, pašai trūkst caurskatāmības, pametot darbu "Panamas dokumentu" komitejā, piektdien teica Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Džozefs Stiglics, raksta aģentūra "Reuters".

Ziņots, ka aprīlī no Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" datu centra tika nopludināti vairāk nekā 11 miljoni dokumentu. Tie atklāja, kā uzņēmums ir palīdzējis klientiem atmazgāt naudu, apiet sankcijas un izvairīties no nodokļiem. Dokumentos parādās 12 bijušo vai esošo valstu līderu vārdi un vismaz 60 personas, kas ir saistītas ar esošajiem vai bijušajiem valstu līderiem

Stiglics un Šveices pretkorupcijas eksperts Marks Pjets bija septiņu cilvēku plašas komisijas biedri, kuriem tika uzdots izmeklēt Panamas necaurspīdīgo finanšu sistēmu. Taču abi paziņojuši, ka valdība nevēlas atbalstīt atklātu izmeklēšanu.

Abi komisijas biedri darbu pameta piektdien, kad Panama atteicās nodrošināt to, ka komitejas gala ziņojums būs publiski pieejams.

"Es domāju, ka valdība būs vairāk ieinteresēta, taču skaidri redzams, ka tā nav," stāsta Stiglics. "Apbrīnojami, kā viņi centās graut mūsu reputāciju."

Panamas valdība piektdien publicētajā paziņojumā aizstāvēja komitejas "autonomo" darbību. Lai gan valdība izteica nožēlu, ka Stiglics un Pjets pametuši darbu, kā iemeslu viņu lēmumam valdība norādīja "iekšējās nesaskaņas."

Panamas prezidents Huans Karloss Varela aprīlī norādīja, ka valsts finanšu un tiesu prakses pārskatīšanai tiks veidota neatkarīga komisija. Tās pirmā tikšanās notika jūnijā Ņujorkā, kur tika pieņemts lēmums, ka Panamai jāgarantē komitejas gala ziņojuma pieejamība sabiedrībai neatkarīgi no tā, kas tajā būs izsecināts, skaidroja Stiglics un Pjets.

Taču abi pagājušajā nedēļā esot saņēmuši vēstuli no valdības, kur minēts, ka tā atkāpjas no apņemšanās padarīt ziņojumu publiski pieejamu.

"Mums atliek secināt, ka uz valdību tiek izdarīts spiediens no tiem, kuri gūst labumu no Panamas necaurspīdīgās finanšu sistēmas," skaidroja Nobela prēmijas laureāts Stiglics.

Komisijas biedrs un bijušais Panamas kanāla administrators Alberto Alemans noraidīja pārmetumus par komisijas darba necaurspīdīgumu. Viņš norādīja, ka pieci atlikušie biedri, no kuriem četri ir panamieši, turpinās savu darbu. "Ziņojums ir jānogādā Panamas prezidentam, kurš izlems, kad un kā to padarīt pieejamu sabiedrībai," teica Alemans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!