Foto: AFP/Scanpix
Japānas glābēji apturējuši darbus avarējušajā Fukušimas 1.atomelektrostacijā līdz brīdim, kamēr nebūs noskaidrots cēlonis dūmiem, kuri pirmdien pacēlās virs otrā un trešā reaktora. Visticamāk, darbi atomelektrostacijā turpināsies otrdien, aģentūru "Itar Tass" informējis kāds AES operatoram "Tokio Electric Power" tuvu stāvošs avots.

Pēc melno, putekļaino dūmu parādīšanās no trešā reaktora ēkas energoblokā nav palielinājies spiediens, kā arī nav mainījies radiācijas līmenis AES apkārtnē. Tomēr ugunsdzēsēji pārtraukuši liet ūdeni reaktorā, lai izvērtētu tālāko darbību drošību. Drīz pēc tam arī virs otrā reaktora parādījās balti dūmi, visticamāk, tvaiks. Speciālisti noskaidro dūmu izcelšanās iemeslu.

Pirmdien trešajā energoblokā iesūknētas 1170 tonnas ūdens, un pēc tam tajā samazinājās radiācijas līmenis. Tāpat ar 13 ūdensmetējiem 90 tonnas ūdens izlietas uz baseiniem ceturtā reaktora jumtā, kur atrodas izlietotie urāna stieņi.

Visu dienu speciālisti turpināja darbu, lai pievienotu elektrības kabeļus reaktoriem. Piektais un sestais energobloks pašlaik tiek pilnībā apgādāts ar elektrību un situācija tajos vairs nav bīstama. Pārējos blokos pārbauda zemestrīces, cunami un sprādzienu bojātās dzesēšanas sistēmas. Speciālisti konstatējuši, ka otrajā energoblokā ūdenssūkņi ir gandrīz darba kārtībā – tiem nepieciešams neliels remonts, kas varētu prasīt divas līdz trīs dienas. Tomēr pēc dūmu parādīšanās arī šie darbi pārtraukti.

Kopumā situācija "pateicoties visu iesaistīto pūlēm, pamazām uzlabojas", pirmdien paziņoja Japānas premjers Naoto Kans. Ar līdzīgu paziņojumu pirmdien Vīnē nāca klajā Starptautiskās atomenerģētikas aģentūras ģenerālsekretārs Jukijo Amano, kurš atgriezies no vizītes Japānā. "Situācija vēl arvien ir sarežģīta, taču ir redzamas pozitīvas izmaiņas," sacīja amatpersona.

Jau vēstīts, ka pēc aptuveni 9 balles stiprās zemestrīces 11.martā Japānas atomelektrostacijās " Fukušima 1" un "Fukušima 2" ieviesa ārkārtas stāvokli, jo no ierindas izgāja dzesēšanas sistēmas. "Fukušimā 1" notika sprādzieni pirmajā, trešajā un otrajā energoblokā, bet ceturtais energobloks uzsprāga un vairākkārt aizdegās.

Ceturtdien ceturtā energobloka apkārtnē tika reģistrēts paaugstināts radiācijas fons – no 3,7 līdz četriem mikrozīvertiem stundā. Kaitīgi radioaktīvie elementi atklāti arī vairāk kā 200 kilometru attālumā esošās Tokijas gaisā, Fukušimas dzeramajā ūdenī un šajā reģionā ražotahos pārtikas produktos, taču to devas pagaidām nav bīstamas cilvēku veselībai. Radiācija pirmdien konstatēta arī jūrā atomelektrostacijas apkārtnē.

No AES apkārtnes evakuēti vairāk kā 200 000 cilvēku un noteikta slēgtā zona 30 kilometru rādiusā. Tāpat aizliegti lidojumi virs avarējušās AES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!