Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vēl ilgi pirms jaunā koronavīrusa pandēmijas radītā posta Meksikas iedzīvotāju ikdienu, labklājību un dzīvību apdraudēja un arvien apdraud narkotiku karteļi. Noziedzīgo grupējumu kriminālās aktivitātes Ziemeļamerikas valsti moka gadiem ilgi, un, neraugoties uz dažnedažādiem valdības centieniem, apturēt tās neizdodas.

Pandēmija ieviesusi izmaiņas katrā pasaules valstī un nozarē. Meksikai vīrusa uzliesmojums līdzās ierastajai frontei, kurā rit cīņa pret karteļiem, pievienojis arī otru – centienus apturēt slimības izplatību. Narkotiku karteļi savukārt cenšas izmantot pandēmijas radītās sociālekonomiskās problēmas, bet arī paši saskārušies ar nepieredzētiem izaicinājumiem.

Karteļu propaganda


Pandēmijas sagādātās grūtības sabiedrībai Meksikas karteļi centušies izmantot savā labā un pat uzsākuši propagandas kampaņu, kuras ietvaros tie pozicionē sevi kā gādīgus un sociāli atbildīgas organizācijas.

Te īpaši izceļams ir "Cartel Jalisco Nueva Generacion" karteļa līderis Nemensio Osegvera Servantess, dēvēts arī par El Menčo. Servantess ir viens no visvairāk meklētajiem noziedzīgo grupējumu līderiem. Viņš apsūdzēts par narkotiku tirdzniecību, saistību ar organizēto noziedzību un citām kriminālām aktivitātēm. Atlīdzība par viņa notveršanu ir 10 miljoni ASV dolāru (ap 9,08 milj. eiro).

Jaunā koronavīrusa pandēmijas laikā narkodīleris pievērsies "filantropijai", apgādājot tūkstošiem Meksikas iedzīvotāju ar pārtiku un citām nepieciešamām precēm. Par šīm darbībām plašsaziņas līdzekļos publicēts arī videoklips, kurā redzami cilvēki, kas saņem El Menčo sniegtās preces, un kurā tie pateicas viņam par šo palīdzību.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!