Nīderlandes premjerministrs Jans-Pēters Balkenende trešdien paziņoja par labēji centriskās valdības demisiju. "Nav pamata, lai koalīcija varētu turpināt auglīgu un ilgspējīgu sadarbību.
Kritusi Nīderlandes valdība

Es došos pie viņas augstības karalienes un iesniegšu palikušo ministru un valsts ministru demisijas rakstu," parlamentam paziņoja premjers.

Pirms tam trešdien no amatiem atkāpās Nīderlandes vicepremjers un veselības ministrs Eduards Bomhofs un ekonomikas ministrs Hermans Heinsbrūks. Abi ministri ir populistiskās partijas "Pima Fortujna saraksts" (PFS) biedri.

Konservatīvās Kristīgi demokrātiskās partijas, liberālās partijas VVD un populistiskās PFS valdības koalīciju sagrāva iekšējās nesaskaņas nogalinātā politiķa Fortujna dibinātajā partijā.

"Pima Fortujna saraksts" trešdien par savu līderi izvēlējās Matu Herbenu, cenšoties atrisināt krīzi koalīcijā. Herbens pārņēma partijas vadības grožus pēc tam, kad Fortujns maijā neilgi pirms vēlēšanām tika noslepkavots, bet augustā viņš no šī amata atkāpās, jo zaudēja partijas atbalstu. Viņa vietā partijas priekšsēdētāja amatā stājās Harijs Vijnshenks, kurš trešdien tika izbalsots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!