Foto: AFP/Scanpix
Konservatīvi noskaņoto komentētāju un blogeru uzmudināti, desmitiem tūkstošu amerikāņu visā valstī trešdien pulcējās uz "tējas dzeršanu", paužot sabiedrības neapmierinātību par slikto ekonomikas stāvokli, augošajiem valdības tēriņiem un uz bankrota sliekšņa nonākušo uzņēmumu glābšanu.

Protesti pret ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas darbību tika rīkoti simboliskā dienā, kas sakrita ar pēdējo termiņu ienākumu deklarāciju iesniegšanai. Protestētāji pat meta uz Balto namu kādu priekšmetu, kas vēlāk izrādījās tējas maisiņu iepakojums, uz brīdi prezidenta rezidencē izraisot drošības trauksmi.

Sašutuma balsis izskanēja, sākot ar Kentuki, kur nesen paaugstināti nodokļi cigaretēm un alkoholam, līdz Soltleiksitijai, kur pūlis izsvilpa republikāņu gubernatoru Džonu Hantsmenu, kas piekritis aptuveni 1,5 miljardu dolāru (800 miljonu latu) ieguldīšanai ekonomikas stimulēšanas pasākumos.

Pat Aļaskā, kur nav vispārējo ienākuma un pievienotās vērtības nodokļu, simtiem cilvēku pulcējās zem saukļa: ""Nē" vēl lielākiem izdevumiem."

Bostonā vairāki simti cilvēku pulcējās pilsētas galvenajā parkā "Boston Common" netālu no vietas, kur notika leģendārā "tējas dzeršana", kas tiek uzskatīta par Amerikas revolūcijas simbolisko sākumu. Daži no demonstrantiem bija tērpušies revolucionārās zemessardzes uniformās un turēja plakātus ar tādiem uzrakstiem kā "Bārnijs Frenks, Bērnijs Medofs - kāda atšķirība?" un "D.C.: District of Communism".

Demonstranti šādi norādīja uz līdzību starp miljardu dolāru izkrāpšanā apsūdzēto Volstrītas brokeri Bernardu Medofu un Bārnetu Frenku, kurš ASV Pārstāvju palātā pārstāv Masačūsetsas demokrātus, ieņemot Kongresa apakšpalātas Finanšu komitejas priekšsēdētāja amatu. Bet Kolumbijas apgabalu ("District of Columbia" jeb "D.C."), kur atrodas Vašingtona - ASV federālās valdības un Kongresa mītnes vieta -, pārdēvējot par Komunisma apgabalu, protestētāji pauda savu neapmierinātību ar Obamas administrācijas centieniem pārlieku iejaukties ekonomikā.

Atlantā tūkstošiem cilvēku pulcējās pie Kapitolija ēkas, no kurienes tika translēts televīzijas kanāla "Fox News" konservatīvā komentētāja Šona Hantija raidījums "Wednesday night" ("Trešdienas vakarā").

Sarīkot "tējas dzeršanas" ierosināja Vašingtonā bāzētā konservatīvā bezpeļņas organizācija "FreedomWorks", kuru vada bijušais Pārstāvju palātas vairākuma līderis Diks Ārmijs, kurš Kongresā pārstāvēja Teksasas republikāņus, bet tagad nodarbojas ar lobēšanu.

Pasākuma organizatori tomēr uzsver, ka protestu kustība attīstījusies dabiskā ceļā, izmantojot tādas interneta sociālo sakaru vietnes kā "Facebook" un "Twitter", kā arī pateicoties atspoguļojumam "Fox News".

Lai gan organizatori apgalvoja, ka pasākumi ir bezpartijiski, tos izmantoja daudzi ietekmīgi Republikāņu partijas politiķi, tādējādi cerot atgūt savas pozīcijas pēc pagājušā gada novembra vēlēšanās ciestās graujošās sakāves.

Protestu kustībai pievienojušies vairāki republikāņi, kas apsver iespēju startēt nākamajās prezidenta vēlēšanās 2012. gadā.

Vietām notika arī nelielas kontrdemonstrācijas. Piemēram, Sinsinati Strūklakas laukumā pulcējās aptuveni ducis Obamas atbalstītāju. Viņu turētais plakāts vaicāja: "Kur jūs bijāt, kad Bušs Irākas "atbrīvošanai" mēnesī tērēja miljardus?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!